Direct naar artikelinhoud
Binnenland

Francken: "32 van de vrijgelaten sans-papiers werden eerder veroordeeld"

Theo Francken.Beeld BELGA

Volgens staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) zijn 32 mensen zonder papieren, die vorige week werden vrijgelaten uit gesloten centra, bekend voor het verstoren van de openbare orde. Dat heeft Francken vanavond bekendgemaakt in 'Terzake' op Canvas. Vrijdag zal hij binnen de regering voorstellen om op korte termijn, tegen volgende zomer, er een nieuw centrum bij te krijgen.

Vorige week moesten 202 uitgeprocedeerde mensen zonder papieren, die in afwachting van hun uitzetting zaten opgesloten in centra in Brugge, Merksplas en Londerzeel, plaats maken voor trans­migranten. Volgens Francken zorgt die groep, die het Verenigd Koninkrijk wil binnen raken via ons land, voor meer overlast dan andere mensen zonder papieren, onder meer aan snelwegparkings en in de havens.

Nu blijkt dat tussen de vrijgelaten mensen zonder papieren wel degelijk mensen zaten met criminele feiten op hun kerfstok. Francken maakt bekend dat de veroordeelde sans-papiers hun straf hebben uitgezeten. "Maar of mensen in de gevangenis hebben gezeten, dat is een zaak van Justitie", zegt Francken.

De staatssecretaris zegt dat hij zo veel mogelijk veroordeelde sans-papiers probeerde uit te wijzen. "Het lukt beter dan ooit tevoren. Maar het gebeurt nog dat ik die mensen niet geïdentificeerd krijg in de periode dat ze in een gesloten centrum zitten. Omdat ik geen laissez-passer krijg, omdat de ambassades hen weigeren,...", klinkt het.

Francken krijgt voor zijn aanpak veel kritiek van de oppositie, maar ook coalitiepartner CD&V vindt dat de staatssecretaris "niet moet toeteren, maar nieuwe opvangplaatsen openen".

Francken zal vrijdag de regeringspartners vragen tegen volgende zomer er een extra opvangcentrum bij te krijgen. Op langere termijn komen er centra in Antwerpen en Charleroi bij. Hij kwam ook terug op de kritiek vanuit CD&V en Open Vld op de vrijlating van de criminelen. "Ik krijg al vier jaar harde kritiek van mijn coalitiepartners. Ik moet zeggen dat ik het al gewoon ben".

Hij herhaalde ook dat mocht hijzelf burgemeester van Brussel zijn, er "geen Maximiliaanpark" in zijn stad zou liggen. Of zijn geloofwaardigheid is aangetast door de heisa rond de transmigranten, "is aan de kiezer om in mei volgend jaar over te oordelen", aldus nog Francken.