Brandweermannen dreigen met staking door personeelstekort

© Wikimedia

Als er niet snel extra personeel bij de brandweer komt, dreigen de brandweermannen met een algemene staking. Dat schrijft Het Laatste Nieuws dinsdag.

Afgelopen weekend moest een ploeg in Overijse zo’n kwartier wachten om te mogen uitrukken naar een dodelijke woningbrand, omdat ze met te weinig waren.

Het voorval zet kwaad bloed bij burgemeester Inge Lenseclaes (Overijse2002/N-VA). Zij roept de zone Vlaams-Brabant Oost, die uit 32 gemeenten rond Leuven bestaat, op om extra personeel aan te werven. Maar het zijn de gemeenten die daarvoor middelen moeten vrijmaken, en dat ligt moeilijk – vooral bij kleinere gemeenten. Dus wordt er naar de federale overheid gekeken, die volgens sommigen te weinig geld in de brandweer zou pompen.

‘Klopt niet'”, zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). ‘De bedragen die bij de brandweerhervorming met de zones overeengekomen waren, werden door ons betaald.’

Het politieke gekibbel doet de vakbonden steigeren. Daar wordt het personeelstekort al lang aangeklaagd. ‘Een staking lijkt stilaan onafwendbaar’, zegt Eric Labourdette van VSOA.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content