Direct naar artikelinhoud
Update

Trump noemt beschuldigingen tegen kandidaat-opperrechter "totaal politiek gemotiveerd"

Amerikaans president Trump op de algemene vergadering van de Verenigde Naties.Beeld AFP

Terwijl de Republikeinen in de Senaat hun best doen om de beoogde rechter Brett Kavanaugh zo snel mogelijk benoemd te krijgen, onderzoeken de Democraten een tweede beschuldiging van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Trump noemt de beschuldigingen nu "totaal politiek" gemotiveerd.

De tweede keer dat Kavanaugh over de schreef ging, was tijdens zijn eerste jaar als student aan de prestigieuze Yale universiteit. Dat zegt een voormalige medestudent van de rechter, de 53-jarige Deborah Ramirez, aan het tijdschrift The New Yorker. Volgens Ramirez duwde Kavanaugh tijdens een feestje in een studentenhuis waar flink gedronken werd zijn geslachtsdeel in haar gezicht. De vrouw zegt getraumatiseerd te zijn door het voorval. 

Een gewezen medestudente van Kavanaugh, Deborah Ramirez, heeft Kavanaugh ervan beschuldigd dat hij haar jaren geleden seksueel heeft lastiggevallen. Eerder had Christine Blasey Ford, de professor psychologie uit Californië, hem ervan beschuldigd dat hij haar in de marge van een schoolfeestje geprobeerd heeft te verkrachten. Kavanaugh ontkent beide beschuldigingen fors.

Brett Kavanaugh.Beeld AFP

Donderdag zullen zowel Kavanaugh als Ford gehoord worden door de Senaat.

Kavanaugh ontkent

Kavanaugh ontkent dat hij iets heeft misdaan. "Deze vermeende gebeurtenis van 35 jaar geleden is niet gebeurd. De mensen die mij toen kenden, weten dat dit niet is gebeurd en hebben dat ook gezegd." 

Ook president Trump heeft op de kwestie gereageerd, in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Hij vindt de beschuldigingen tegen Kavanaugh "totaal politiek" gemotiveerd. 

"Dit is een perfecte man met een onberispelijk verleden, een voortreffelijk man", aldus Trump. "Dit alles komt opeens naar buiten, naar mijn mening is dat totaal politiek." Trump merkte nog op dat de beschuldigingen drie decennia na de vermeende feiten zijn onthuld.

De benoeming van de als conservatief te boek staande Kavanaugh is van groot belang voor de Republikeinen

Hooggerechtshof

Toch wil Deborah Ramirez wil dat de FBI het incident onderzoekt. Inmiddels zijn twee senatoren van de Democratische partij de beschuldigingen al aan het onderzoeken. "Dit is een andere serieuze, geloofwaardige en verontrustende aantijging tegen Brett Kavanaugh. Dit moet volledig worden onderzocht", zegt senator Mazie Hirono van Hawaï.

De benoeming van de als conservatief te boek staande Kavanaugh is van groot belang voor de Republikeinen. Ze kunnen met hem het Amerikaanse Hooggerechtshof voor jaren een conservatieve meerderheid geven. Het was zeker voor de evangelisch-christelijke kiezers van Donald Trump een belangrijke reden om in 2016 op hem te stemmen.

Toch willen de Republikeinse senatoren niet de indruk wekken over de ernstige beschuldigingen heen te stappen met de Congresverkiezingen van november in het verschiet. Vrouwelijke kiezers zijn in veel staten belangrijk om Republikeinse kandidaten aan de winst te helpen.

Trump tweet

Zowel Kavanaugh als Ford liet deze week weten een getuigenis te willen afleggen voor de Senaat. Ford had daarvoor wel enkele voorwaarden geformuleerd, zoals het oproepen van extra getuigen. Ook had ze gevraagd dat de FBI eerst onderzoek zou doen naar Kavanaugh alvorens te getuigen.

Maar de Republikeinen hebben al duidelijk gemaakt dat dat niet zal gebeuren. Om de druk op te voeren, had de voorzitter van de Senaatscommissie voor juridische zaken, Chuck Grassley, zaterdagmiddag als deadline gesteld om tot een definitief besluit over haar getuigenis te komen. Anders zou maandag (vandaag) over de benoeming van Kavanaugh worden gestemd.

President Trump zette eerder al vraagtekens bij de geloofwaardigheid van Ford, de eerste getuige. "Ik twijfel er niet aan dat als de aanval op dr. Ford zo erg zou zijn als ze zegt, zij of haar liefhebbende ouders meteen aangifte hadden gedaan. Laat ze die aangifte op tafel leggen, zodat we datum, tijd en plaats weten!", aldus Trump.

De tijd dringt voor de Republikeinen om nog een conservatieve opperrechter aan te stellen. Ze hebben slechts een zeer nipte meerderheid in de Senaat (51-49), en vrezen in november hun meerderheid en dus ook hun kandidaat te verliezen.

De 53-jarige Kavanaugh heeft nauwe banden met de Republikeinse partij en kan decennialang een stevige rechtse richting geven aan het instituut dat uiteindelijk de koers van het land bepaalt. Hij staat voor oerconservatieve gezinswaarden. Bovendien vindt hij dat presidenten niet lastig moeten worden gevallen met gerechtelijke onderzoeken. Dat kan gevolgen hebben voor de bewegingsvrijheid van speciaal onderzoeker Robert Mueller, die de Russische connecties van Trump nagaat.