Hoe het zwaar mishandelde katje Sprotje de inspiratiebron werd voor iets heel moois

© kvo

Het Sprotjesfonds is een feit. Dierenartsen zullen van dit fonds steun kunnen krijgen als ze dieren zonder eigenaars willen helpen. Joshua Dutré lanceert meteen ook de verkiezing van beste burgemeester, maar dan één voor dieren.

Kris Vanhee en Karen Verhulst

Het trieste verhaal van Sprotje zindert nog na in Kortrijk. Het katje werd zwaar mishandeld en kwam bij dierenarts Joshua Dutré en collega Valérie Huvaere terecht. Zij verzorgden het dier drie maanden lang. Intussen kreeg de viervoeter een nieuwe thuis.

Via crowdfunding werd een bedrag bijeengebracht om de medische kosten voor de kat te dragen. Het werd zo’n succes dat de dierenartsenpraktijk op Overleie het overige geld kon besteden aan andere initiatieven om dieren te helpen.

“Het zwaar verbrande katje werd in juni bij ons binnengebracht. Het resultaat van zware mishandeling. Het zag er niet goed uit. Dankzij de steun van Belgische en Nederlandse dierenvrienden konden we 15.000 euro ophalen om Sprotje te verzorgen. Daarvan schoot 12.000 euro over en dat bedrag werd verdeeld over 10 vzw’s met een hart voor dieren.”

Nu hebben Dutré en Huvaere samen met de partner van Joshua, Iris Van Cappellen, een vzw opgericht: het Sprotjesfonds. “We willen hiermee een financiële reserve opbouwen voor toekomstige Sprotjes. Collega-dierenartsen zullen een beroep kunnen doen op het fonds als ze dieren zonder eigenaar willen helpen.”

Joshua Dutré wil ook via een burgemeestersverkiezing voor honden en katten uit Groot-Kortrijk geld inzamelen voor het fonds. De verkozen hond wordt de Kortrijkse (dieren)burgemeester en de kat tweede in bevel.

“We vragen liefhebbers van honden en katten een mooie foto in te sturen met een grappig of interessant tekstje erop. De mensen kunnen stemmen op de geselecteerde dieren als ze één euro bijdragen. Dat geld gaat naar het goede doel.”

Ontvangst in stadhuis

Dutré wil het dier ook door het stadsbestuur laten ontvangen.

“De meeste kandidaat-burgemeesters reageerden positief en zien een officiële inhuldigingsceremonie in het stadhuis met de dierenburgemeester helemaal zitten. Het hoofddoel blijft natuurlijk kapitaal te vergaren.”

Het gaat intussen hard voor Dutré. Op zondag 30 september presenteert hij vanaf 18.20 uur een nieuw dierenprogramma op VTM. Een programma over huisdieren en hoe je ermee omgaat. Negen weken lang. “De audities vonden plaats voor Sprotje in het nieuws kwam. Het programma Beestig heeft daar dus weinig mee te maken.”

Zie de Facebookpagina ‘Sprotjesfonds vzw’.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen