Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen

Dave Sinardet (VUB) over het burgerschild van De Wever: "Dit past volledig in het imago van N-VA als law-and-orderpartij"

Dave Sinardet.Beeld Photo News

Volgens politicoloog Dave Sinardet (VUB) is het geen toeval dat Bart De Wever (N-VA) drie weken voor de lokale verkiezingen met 'Shield', een soort burgerschild tegen criminaliteit, komt. Het moet zijn imago van 'law-and-orderburgemeester' kracht bijzetten.

"De Wever heeft zes jaar geleden een prioriteit gemaakt van de war on drugs. Maar tot nu toe was die geen onverdeeld succes", zegt Antwerpenaar en professor politicologie Dave Sinardet (VUB). "Er is wel wat zichtbare overlast verdwenen, maar tegelijk is er een drugsoorlog losgebarsten. Afrekeningen en granaten zorgen voor een onveiligheidsgevoel."

Waarom dan nog meer aandacht vestigen op veiligheid?

Sinardet: "Om te laten zien dat hij er tenminste mee bezig is. Voor N-VA blijft veiligheid een belangrijk thema. Vicepremier Jan Jambon (N-VA) profileert zich erop in de federale regering, De Wever in Antwerpen. De aankondiging van het burgerschild past volledig in dat imago van 'law-and-orderpartij'."

'Ze beloven de veiligheid met alle mogelijke middelen te handhaven. Met nieuwe wapens, bijvoorbeeld'
Dave Sinardet (VUB)Politicoloog

Het is niet de eerste keer dat de Antwerpse politie samenwerkt met die van New York.

Sinardet: "En daar wordt nu ook publiek mee uitgepakt. Slim gezien, want de NYPD is bij ons bekend uit allerlei films en series. Het korps staat symbool voor doortastendheid en efficiëntie. Als je je wil profileren op veiligheid, dan is het niet slecht om je daarmee te associëren."

Bepaalt de war on drugs straks de winnaar van de Antwerpse verkiezingen?

Sinardet: "Dat is misschien wat overdreven, maar voor De Wever is de war on drugs wel essentieel voor het imago dat hij wil ophangen. Het imago van de 'law-and-orderburgemeester' die veiligheidsproblemen kordaat aanpakt."

‘Joëlle Milquet is als minister van Binnenlandse Zaken al vier jaar weg. Je kan de schuld niet op haar blijven steken’
Dave Sinardet (VUB)Politicoloog

In het lijsttrekkersdebat van De Morgen en VTM Nieuws zei De Wever dat voormalig minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) de strijd tegen drugs ook niet heeft gewonnen.

"Dat klopt, maar Milquet is al vier jaar geen minister meer. Je kan de schuld niet op haar blijven steken. Zeker nu haar vervanger, Jan Jambon, een partijgenoot is van De Wever. Als de war on drugs toch zo'n prioriteit was, waarom is het Stroomplan (het federale actieplan tegen het Antwerpse drugsprobleem, adb) er dan niet sneller gekomen?"

De Wever is geen regeringslid.

“Nee, maar als voorzitter van de grootste regeringspartij is hij eigenlijk nog machtiger. Hij benadrukt trouwens zelf regelmatig dat hij door zijn macht in Brussel heel veel voor Antwerpen kan betekenen. In het Oosterweel-dossier bijvoorbeeld. Maar in dossiers waar hij minder succesvol is geweest, zoals de war on drugs, verschuilt hij zich achter het feit dat hij ’slechts’ burgemeester is. Dat is vrij dubbelzinnig."