Direct naar artikelinhoud
Lezersbrief

Lezers reageren: "De kiescampagne vond ik meer verwarrend dan verhelderend"

'De campagne van de kandidaten vond ik meer verwarrend dan verhelderend', aldus de briefschrijfster.Beeld Photo News

Zondag ga ik - studente van 19 - voor het eerst stemmen. De keuze is inmiddels gemaakt, maar makkelijk was dat niet.

Altijd heb ik geleerd om mijn eigen mening te vormen en die te verdedigen. Ook als het over verkiezingen gaat, moet je vind ik eerst jezelf kennen om vervolgens te zoeken naar gedeelde standpunten van politieke partijen.  Hoewel deze eerste stap een persoonlijk proces is, is het informeren naar die standpunten een veeleer publieke aangelegenheid. 

De campagne van de kandidaten vond ik meer verwarrend dan verhelderend. In dit digitale tijdperk zijn politieke spelers alomtegenwoordig in zowel de realiteit als virtualiteit. Ze stellen zich voor in verscheidene vormen gaande van de traditionele campagneborden, foldertjes en huisbezoeken tot moderne websites, livestreams en profielkaders op Facebook.

Tijdens deze campagne heb ik gelijkenissen gevonden tussen mijn visie en die van bepaalde partijen en kandidaten. Die hebben mijn keuze mee bepaald.

Bij velen in mijn eigen omgeving (en daarbuiten) is dat minder het geval. Door al die verschillende informatiebronnen is het vaak moeilijk om door de bomen het bos nog te kunnen zien. In de "op wie ga jij stemmen"-gesprekken die we hebben valt het me op dat leeftijdsgenoten eerder afwachten tot een partij op hen toestapt in plaats van zelf uit te zoeken wat hun politieke standpunten zijn, en wie daaraan het beste beantwoordt.

Daarvoor zijn twee verklaringen. Ten eerste weet je niet in hoeverre jouw stem effectief een invloed heeft op het resultaat. Dit maakt het niet zo motiverend om moeite te steken in het opzoeken van informatie. En ten tweede maken de verschillende infokanalen het niet altijd gemakkelijk om een overzicht te bewaren op de verschillende partijen en hun visie. Hierdoor voelen sommige leeftijdgenoten zich soms verloren.

Desondanks vind ik blanco stemmen niet de juiste optie. Jouw stem telt, ook al lijkt dat soms niet zo. Maar het belangrijkste principe waarom ik steeds het rode potlood zal gebruiken om een naam/partij aan te duiden, is uit respect voor al diegenen die geen kiesrecht hebben. 

Gelukkig zijn er ook andere oplossingen. In vele gemeentes werden jeugdverkiezingsdebatten georganiseerd. Ook de onze. Op deze manier kon je in dialoog gaan met de verschillende kandidaten en partijen om zo zelf conclusies te kunnen trekken. Een herdruk van Stemmen voor Dummies is dus nog niet nodig.

Jill Koch (19), Grimbergen