Met deze twintig smaken kan iedereen koken, zegt topkok Sergio Herman
Lekker eten maken is volgens chef-kok Sergio Herman niet zo moeilijk, als je maar weet hoe je je gerechten smaak geeft. In zijn nieuwe boek laat hij zien hoe je met zijn twintig favoriete smaakmakers smakelijker eten op tafel zet.
De lijst van Hermans geheime ingrediënten telt veel bekende smaakmakers. De topkok noemt dragon, ansjovis, mosterd, Parmezaanse kaas, vissaus, salie, Japanse sojasaus, olijven, esdoornsiroop en knoflook. Niet al te exotisch, net als vanille, gember, basilicum, limoen en hazelnoot.
De andere producten hebben thuiskoks minder vaak op voorraad: het pikante sausje sriracha bijvoorbeeld of het pittige mierikswortel. Net als het citroengras dat in Aziatische keuken veel wordt gebruikt of het Marokkaanse kruidenmengsel harissa. Toch in huis halen, vindt Herman, want met die smaken kun je je gerechten naar een hoger plan tillen.
Een voorbeeld uit het boek Sergio's Smaakmakers is onderstaand gerecht met mosterd.
GEGRILDE VARKENSENTRECOTE MET LINZEN, MOSTERD EN WITLOF
Mosterd geeft een fris karakter aan wat vettere gerechten. De combinatie met varkensvlees is klassiek en vrijwel altijd een schot in de roos. Ook linzen en mosterd halen het beste in elkaar naar boven.
60 g Beluga-linzen (kleine, zwarte linzen)
1 teentje knoflook, gepeld
2 takjes tijm
60 g oranje linzen
1 sjalot, gesnipperd
20 g Parmezaanse kaas, geraspt
3-4 el cabernet sauvignonazijn
1 el bieslook, fijngesneden
1 el platte peterselie, fijngesneden
1½ citroen, sap en rasp
350 g varkensentrecote
2 el gezouten boter
2-3 el mosterd
50 ml witte wijn
150 ml vleesjus
1 el opgelegd mosterdzaad (zie onder *)
1 stronk witlof
1 stronk roodlof
5 blaadjes mosterdsla
Arbequina-olijfolie
fijn zeezout, zout en peper
- Kook de Beluga-linzen in gezouten water met ½ teentje knoflook en 1 takje tijm beetgaar. Doe hetzelfde met de oranje linzen, maar let op: de gaartijd is korter dan die van de Beluga-linzen. Giet de linzen af en laat afkoelen.
- Meng de 2 soorten linzen en breng op smaak met sjalot, mosterdzaad, Parmezaanse kaas, cabernet sauvignonazijn, bieslook, platte peterselie, sap en rasp van 1 citroen, zeezout en peper.
- Kruid het vlees met peper en zeezout, schroei mooi dicht in de hete pan met wat olie, zet het vuur zachter en voeg de gezouten boter toe. Bedruip het vlees om en om met de eigen jus, gedurende 10 minuten, en wrijf in met mosterd. Haal uit de pan en laat 5 minuten rusten.
- Blus de pan af met witte wijn en laat inkoken. Voeg de vleesjus toe.
- Snijd het witlof en roodlof in stukjes en kruid met zout en peper, olijfolie en citroensap.
- Snijd het vlees in mooie plakjes en dresseer daarop de linzen, witlof en roodlof. Werk af met blaadjes mosterdsla.
* Opgelegd mosterdzaad: spoel het mosterdzaad met koud water en laat 1 nacht weken. Kook het mosterdzaad gedurende 20 minuten in water, giet af en breng op smaak met cabernet-sauvignonazijn.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jobat
Hoe wordt jouw loon beïnvloed door je jaren ervaring?
-
“De zee is onze achtertuin.” 3 topgerechten uit het nieuwe kookboek van de Zeeuwse BlendBrothers
Op hun vele verre reizen als foodadviseurs en cateraars ontdekten de Zeeuwse broers Hendrik en Kamiel Buysse tal van creatieve visbereidingen. De lokale exemplaren vervingen ze door vis uit onze Noordzee. Het resultaat zijn 70 eenvoudige en creatieve vis-, schaal- en schelpdierbereidingen. Van gestoomde tarbot met courgette en basilicum tot zeebaars vierge: met deze 3 gerechten til je lokaal lekkers uit de zee naar het hoogste (en meest smaakvolle) niveau. -
Moeilijke eter? Wetenschappers ontdekken erg simpel trucje dat je kan uittesten
Tussen kerst en nieuw volgen de feestmalen elkaar op. Maar aan tafel begint het gemopper. “Ik lust dat niet.” Voor wie met de handen in het haar zit, komt de wetenschap met een nieuw trucje dat je kan uittesten, en het heeft alles te maken met de kleur van het bord. -
-
PREMIUM
Apero time! Foodie Sonja Peeters maakt 3 originele cocktails en bijpassende hapjes waarmee je gegarandeerd indruk zal maken
-
HLN Shop
Een testrit is een absolute aanrader: in vijf stappen naar jouw ideale e-bike
Wie het aangename aan het nuttige wil koppelen bij het kiezen van een tweewieler, gaat voor een elektrisch exemplaar en raakt zo in één beweging ook razendsnel op zijn bestemming. Maar let op: de markt van de e-bikes evolueert continu en je zwemt in de keuzemogelijkheden. Waar moet je zoal op letten? HLN Shop haalt vijf aandachtspunten aan. -
PREMIUM
Weinig moeite, wauw-effect: zo pimp je kant-en-klare kerstgerechten zodat het lijkt alsof je uren in de keuken stond
Wil je jouw kostbare tijd liever met je gasten doorbrengen? Maar wil je wel pareltjes van borden serveren die de smaakpapillen prikkelen? Het lijkt quasi onmogelijk, maar foodies Silke Van Engeland en Virginie Schoelinck vonden de hack: ze pimpen kant-en-klare gerechten zodat het lijkt alsof je lang in de weer bent geweest. Hun boek ‘Onweerstaanbaar kant-en-klaar’ is nog niet uit, maar wij mogen jullie alvast exclusief drie recepten tonen: met deze macaronsoezenkrans, carpaccio op oosterse wijze en aspergesoep met garnaalballetjes scoor je ongetwijfeld. -
Lidl
Hartverwarmende winterkost: varkenshaasje met pasta en mosterdsausje
-
Livios
Een snellere en goedkopere oplossing voor het klassieke zwembad in de tuin
-
Van gevlochten brood tot macaroni met een twist: 3 gerechten met (véél) kaas in de hoofdrol
Niks heerlijker dan kaas. Dat vindt ook onze foodstyliste Sonja Peeters. Ze creëert drie originele gerechten met het godeningrediënt in de hoofdrol, van macaroni met een twist tot gevlochten brood. Om instant blij van te worden. -
Last van een winterdip? Met deze opkikkers zet je een portie energie op tafel
De feestdagen zijn dan wel voorbij, de winter is dat nog lang niet. Heb jij last van de donkere dagen, en voel je je vermoeid, lusteloos en prikkelbaar? Door gevarieerd en juist te eten, krik je je humeur én je energieniveau weer op. Zorgvuldig voor jou geselecteerd: drie easy peasy gerechten bomvol heerlijke ingrediënten die je vitaliteit een boost geven. -
3 plantaardige recepten die non-believers overtuigen, volgens Madam Bakster, Karola’s Kitchen en Elisabeth Van Lierop
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerBernd Vaes