Direct naar artikelinhoud
Politiek

Herlees - Vier partijen willen samen "positief project" op poten zetten in Gent; N-VA kiest voor oppositie in Ninove

De vier Gentse kopstukken Mathias De Clercq (Open Vld), Filip Watteeuw (Groen), Mieke Van Hecke (CD&V) en Rudy Coddens (sp.a).Beeld Belga/PhotoNews

In veel steden en gemeenten lopen de coalitiegesprekken nog na de verkiezingen van afgelopen zondag. In Antwerpen, Gent en Oostende belooft het nog een lang proces te worden. Volg hier alle ontwikkelingen.

Live

  1. Wij sluiten deze liveblog hier af. Bedankt dat u het nieuws bij ons gevolgd heeft. Morgenvroeg zijn wij er weer met nieuws en duiding over de verkiezingsresultaten en de coalitievormingen.

  2. Deze burgemeester haalde wél een absolute meerderheid met sp.a

    De laatste der Mohicanen lijkt het wel. Terwijl de sp.a vertwijfeld zoekt naar een nieuw elan, haalt burgemeester Steve Vandenberghe (47) in Bredene een absolute meerderheid.

    Lees hier het interview met de succesvolle burgemeester: "Ik ben een product van de vernieuwing" (+)

    Burgemeester Steve Vandenberghe van Bredene.Beeld Benny Proot
  3. Reconstructie: verwarring troef in Gent

    Duiken ze in Gent dan toch met vier in bed? Het was een hele dag verwarring troef. Maandag was immers gebleken dat de twee zelfverklaarde formateurs elkaar hadden uitgenodigd op de koffie. Uiteindelijk kwam het bericht dat de coalitiegesprekken dan toch opgestart zijn tussen Open Vld en CD&V aan de ene kant en het rood-groene kartel aan de andere. Een reconstructie van een verwarrende dag. (+)

    Socialisten Rudy Coddens, Karin Temmerman en Resul Tapmaz komen aan in De Punt in Gentbrugge.Beeld Wouter Van Vooren
  4. "N-VA Denderleeuw gaat in op uitnodiging Vlaams Belang"

    Vlaams Belang, sinds zondag de grootste partij in Denderleeuw, heeft N-VA en andere partijen uitgenodigd aan de onderhandelingstafel. De lokale N-VA-afdeling lijkt in te gaan op de uitnodiging, zo meldt TV Oost vanavond.

    De extreemrechtse partij behaalde op 14 oktober ruim 26 procent van de stemmen en liet daarmee de nieuwgevormde Lijst van de Burgemeester (LVB) onder leiding van Jo Fonck (sp.a) achter zich. Die lijst eindigde op 20,9 procent. N-VA zakte van 24,9 procent naar 12,8 procent en betaalde daarmee de prijs voor een woelige bestuursperiode en een afgezette burgemeester.

    Indien Vlaams Belang en N-VA tot een bestuursakkoord komen, is Denderleeuw de allereerste gemeente in het land waar het cordon sanitaire sneuvelt.

  5. PVDA in Gent "klaar voor sterke, linkse oppositie"

    Volgens Tom De Meester, lijsttrekker van PVDA, staat het vast dat er in Gent een monstercoalitie komt van sp.a/Groen, Open Vld en CD&V. "Ons voorstel voor een linkse coalitie met de PVDA is duidelijk geen optie", schrijft hij op Facebook na een gesprek met het progressieve kartel. "Wij staan klaar voor een sterke, linkse oppositie in de gemeenteraad."

  6. Wat zijn de kansen op een coalitie met N-VA en Groen in Antwerpen?

    Burgemeester Bart De Wever (N-VA) blijft proberen om Groen te verleiden om een coalitie te vormen in Antwerpen. Waarom doet hij dat? En maakt zo’n coalitie kans? Lees er hier meer over. (+)

  7. Standpunt: "Match made in heaven?"

    Cathy Galle.Beeld KOS

    "Het heeft dezer dagen in Gent wel wat weg van een chirospelletje. De eerste die met de ogen knippert, verliest. En de winnaar krijgt het sjaaltje", schrijft Cathy Galle in het standpunt. "Maar de strijd om de sjerp tussen Open Vld en Groen hoeft niet per se tot een Mexican stand-off te leiden. Het kan weleens een match made in heaven zijn." (+)

  8. Peter Vanvelthoven neemt ontslag als voorzitter sp.a Limburg

    Peter Vanvelthoven stapt op als voorzitter van sp.a Limburg. "Ik heb zelf mijn ontslag gegeven", zegt hij aan Het Belang van Limburg. Mogelijk betaalt Vanvelthoven de prijs voor het feit dat sp.a uit het provinciebestuur is gegooid. Ondanks een mogelijk voorakkoord tussen sp.a, CD&V en Open Vld werden de socialisten daar ingeruild voor N-VA. Bovendien telt Limburg steeds minder socialistische burgemeesters.

  9. Pol Van Den Driessche (N-VA) dan toch niet naar West-Vlaamse provincieraad


    Pol Van Den Driessche.Beeld BELGA

    Pol Van Den Driessche (N-VA) zal dan toch niet zetelen als West-Vlaams provincieraadslid. Dinsdagochtend had hij aangekondigd in zowel de gemeente- als de provincieraad te zullen zetelen, maar daarop moest hij even later terugkomen. Een mandaat als provincieraadslid blijkt immers onverenigbaar met dat van senator.

    Met 11,7 procent van de stemmen werden de verkiezingen in Brugge geen al te groot succes voor N-VA, maar met 3.408 voorkeurstemmen haalde Pol Van Den Driessche al bij al een redelijke score en dus neemt hij zeker zijn mandaat op als gemeenteraadslid. Als lijstduwer voor voor de provincieraad in het Brugse district haalde hij de tweede plaats met 5.597 voorkeurstemmen.

    "Toch even de Grondwet erbij gehaald en juristen geraadpleegd", meldt Van Den Driessche via sociale media. "Dat leert ons dat het mandaat van senator onverenigbaar is met een mandaat van provincieraadslid. Vreemd, want een gecoöpteerd senator mag wel tegelijk schepen of burgemeester zijn. Maar 'dura lex sed lex', de wet is de wet."

  10. Zowel De Clercq als Watteeuw claimt burgemeesterssjerp

    Na het verkennende gesprek tussen sp.a/Groen, Open Vld en CD&V hebben Filip Watteeuw (Groen) en Rudy Coddens (sp.a) een gezamenlijke verklaring afgelegd. Daaruit blijkt dat het burgemeesterschap een onderdeel wordt van de onderhandelingsoefening. Zowel lijsttrekker Mathias De Clercq (Open Vld) als Filip Watteeuw, het nieuwe gezicht van het kartel, claimt de sjerp.

    "We willen niet dat Gent in een impasse belandt", verklaarde Watteeuw, die zegt zijn verantwoordelijkheid op te nemen. Rudy Coddens wil "gezamenlijke resultaten" boeken en vooral over de inhoud spreken. "We willen ons niet laten opjagen, dit soort dingen is zeer serieus", zei de sp.a-kopman.

    Filip Watteeuw en Mathias De Clercq.Beeld Belga
  11. Sp.a/Groen, Open Vld en CD&V starten gesprekken op

    Sp.a/Groen, Open Vld en CD&V starten gesprekken op om voor Gent "een positief project op poten te zetten". Dat melden de vier partijen in een persbericht.

    "Vandaag heeft op wederzijdse uitnodiging een constructief gesprek plaatsgevonden tussen het kartel van sp.a/Groen, Open Vld en CD&V", melden Mathias De Clercq (Open Vld), Filip Watteeuw (Groen), Mieke Van Hecke (CD&V) en Rudy Coddens (sp.a).

    "De partijen rond de tafel hebben een werkmethode afgesproken om een positief project op poten te zetten voor Gent en de Gentenaars. De gesprekken worden deze week nog opgestart. Daartoe zal gewerkt worden in alle luwte en rust. We nemen hiervoor de nodige tijd."

    Rudy Coddens en Filip Watteeuw.Beeld Wouter Van Vooren
  12. Open Vld gaat dan toch solo in Staden

    Francesco Vanderjeugd.Beeld BELGA

    Na de stevige overwinning in Staden van Open Vld, die van vier zetels naar een absolute meerderheid van 13 zetels ging, heeft de partij beslist dan toch alleen te gaan. Burgemeester Francesco Vanderjeugd liet dat na de verkiezingen nog even in het midden, maar bij de voorstelling van het bestuur bleek dat hij solo gaat.

    "We reiken wel de hand naar de oppositie. We hopen dat zij constructief meewerken en bij nieuwe voorstellen in gesprek gaan met ons. Omgekeerd, bij complexe dossiers gaan wij bij hen eens luisteren. We gaan goed overeenkomen", aldus Vanderjeugd.

    "Het werd een blauwe zondag. Na zes jaar hard werken is Staden in één dag tijd blauw geworden. We hebben nu meer ervaring om een goed beleid te voeren, maar ik wil vooral bruggen bouwen. De kiezer was duidelijk. Ze willen geen politieke spelletjes", zei de oude en ook nieuwe burgemeester, die maandag unaniem werd voorgedragen.

  13. Gentse onderhandelingen verlopen in het grootste geheim

    Mathias De Clercq (Open Vld) en Mieke Van Hecke (CD&V).Beeld BELGA

    In Gent verlopen de eerste gesprekken tussen het kartel sp.a/Groen, Open Vld en CD&V dinsdag in het grootste geheim. Kopstukken van die partijen schoven dinsdagmiddag op een onbekende locatie in Gent rond de tafel om eventuele coalitiegesprekken af te tasten. Later vanavond zullen de partijen terugblikken op die verkennende gesprekken. Als die als positief beoordeeld worden, lijkt in Gent een monstercoalitie van Open Vld, CD&V en sp.a/Groen in de maak.

    Dinsdagvoormiddag werd nog hoog spel gespeeld om het initiatiefrecht en de bijbehorende burgemeesterssjerp te claimen. Het kartel sp.a/Groen profileert zich als de grootste groep in de Gentse gemeenteraad en droomt zo ondanks zijn zetelverlies van een groene burgemeester. Maar Mathias De Clercq boekte zondag wel flinke winst en nam CD&V onder de arm om het burgemeesterschap op te eisen.

    Zowel het kartel sp.a/Groen als het blok Open Vld/CD&V geeft aan dat er ook met andere Gentse partijen gesproken wordt. Bronnen bij N-VA zeggen dat de partij niet heeft gesproken met CD&V en Open Vld maar wel met het kartel, al was dat niet meer dan een beleefdheidsgesprek. PVDA communiceerde eerder dat ze om 18 uur met het kartel zal spreken, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat die partijen effectief zullen samenzitten.

  14. Louis Tobback: "Als Crombez wil voortploeteren, dan is dat zijn zaak"

    Sp.a-nestor Louis Tobback is in een interview met Knack niet mals voor partijvoorzitter John Crombez. "We moeten niet rond de pot draaien: onze resultaten zijn rampzalig. Als Crombez zelf wil voortploeteren zoals hij nu bezig is, dan is dat zijn zaak."

    In Leuven kon Tobback zelf de sjerp succesvol doorgeven aan zijn opvolger, Mohamed Ridouani. Daarover is hij tevreden, maar in de rest van Vlaanderen kwam zijn partij in de problemen. "De eerste voorwaarde om als partij aan genezing te beginnen, is erkennen dat je ziek bent", klinkt het in Knack.

    Partijvoorzitter John Crombez moet het ontgelden. "Hadden we beter kunnen doen? Daar ben ik absoluut van overtuigd. We hebben ons de voorbije jaren als partij geconcentreerd op dingen als decumul en de plafonnering van het inkomen van mandatarissen. We zijn zoals de PVDA geworden, maar niemand was in dat soort zaken geïnteresseerd. We zijn nu wel helemaal zuiver hoor. We staan in ons blootje."

    Het partijbureau van sp.a gaf John Crombez daags na de verkiezingen ondanks de tegenvallende resultaten toch opnieuw het vertrouwen. "Niemand vraagt het ontslag van Crombez. Als hij zelf wil voortploeteren zoals hij nu bezig is, dan is dat zijn zaak", zegt Tobback daarover. "Ik word 81 en ik heb net de stok doorgegeven in Leuven. Ik zie het allemaal met grote ontsteltenis aan."


    Louis Tobback.Beeld Photo News
  15. Alain Courtois (MR) stapt uit de politiek

    Aftredend eerste schepen Alain Courtois (MR) stapt uit de politiek. Gisteren kondigde hij al aan dat hij geen gemeenteraadslid wordt in Brussel-Stad. In La Dernière Heure zegt Courtois vandaag dat hij ook het Brusselse Parlement verlaat, wanneer zijn mandaat in mei 2019 afloopt.

  16. Opinie: "Het cordon is zo lek als een zeef"

    "Wat er ook mag gebeuren in Ninove, het cordon sanitaire is reeds onderuitgehaald", schrijft politiek filosoof Dries Deweer in een opiniestuk. "Vlaams Belang kelderde in 2014, waarna velen als ratten het zinkende schip verlieten. Nu blijken dezelfde figuren, op ‘onafhankelijke’ lijsten, in waardige coalitiepartners veranderd." (+)

  17. Pierre Kompany krijgt artikel in 'New York Times'

    Pierre Kompany.Beeld Wouter Van Vooren

    Na Vincent Kompany is het de beurt aan zijn vader Pierre om bekendheid te krijgen buiten de grenzen van het koninkrijk. De New York Times wijdt een artikel aan zijn verkiezing in Ganshoren waardoor hij de eerste Belgische burgemeester met Congolese roots wordt.

    Bij de gemeenteraadsverkiezingen zondag werd ProGanshoren met lijsttrekker Pierre Kompany (cdH) de grootste in Ganshoren. Het coalitieakkoord voorziet dat de 71-jarige de eerste drie jaar van de legislatuur de burgemeesterssjerp mag omgorden.

    Op zijn website schetst de New Yorkse krant het verhaal van de man die in 1975 in België aankwam op de vlucht voor het Mobutu-regime. "De Belgische kiezers hebben zondag de eerste zwarte burgemeester uit hun geschiedenis gekozen, een man afkomstig van de uitgebreide regio van Centraal-Afrika, die gedurende generaties gebukt ging onder een van de hardste Europese koloniale regimes", aldus de krant, die het ook heeft over de moeilijkheden van België om zijn koloniaal verleden te verwerken.

    Op 3 december worden de nieuwe Brusselse gemeenteraden geïnstalleerd. Daarbij zal de diversiteit van de bevolking iets meer uit de verf komen. Naast Pierre Kompany zullen nog drie burgemeesters met ouders van vreemde origine de eed afleggen: Ahmed Laaouej in Koekelberg, Christos Doulkeridis in Elsene en Emir Kir, die in Sint-Joost-ten-Noode zijn mandaat verlengt.

  18. Sinardet: "Open Vld neemt toch serieuze verantwoordelijkheid in Grimbergen"

    Politicoloog Dave Sinardet (VUB) ziet argumenten "om te spreken van een doorbreking van het cordon sanitaire" als Open Vld beslist in Grimbergen in zee te gaan met de lokale lijst Vernieuwing van ex-Vlaams Belanger Bart Laeremans. Die partij heeft als de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen een principeakkoord gesloten met Open Vld en N-VA, al zouden de liberalen er wel de burgemeester leveren. Na kritiek buigt de statutaire commissie van Open Vld zich nu over de zaak.

    Sinardet verwijst naar het feit dat Bart Laeremans lang bij het Vlaams Belang zat. "Hij is er nog maar drie jaar geleden opgestapt en dan nog nadat hij niet meer verkozen was geraakt. Je kunt je de vraag stellen of hij anders niet was gebleven", zegt hij. "Bovendien is iemand verkozen die als ICT'er bij het Vlaams Belang werkt, en staan ongeveer dezelfde mensen op de lijst als in 2012, toen de partij nog gefinancierd werd door het Vlaams Belang."

    Mocht Open Vld in zee gaan met Vernieuwing, neemt ze "toch een serieuze verantwoordelijkheid", meent Sinardet. "De doorbreking van het cordon is zoals een dijkbreuk: niet ineens, maar er sijpelt stilaan meer en meer water in. Als dit doorgaat, dan is de dijk wel heel lek en wordt het makkelijker ze helemaal te breken."


    'De doorbreking van het cordon is zoals een dijkbreuk: er sijpelt stilaan meer en meer water in'
    Dave Sinardet, politicoloog
  19. Open Vld Ninove: "Guy D'haeseleer moet het nu oplossen"


    Nu N-VA beslist heeft niet aan het bestuur in Ninove deel te nemen, moet Guy D'haeseleer van Forza Ninove een oplossing zien te vinden. Dat zegt huidig burgemeester Tania De Jonge (Open Vld). 

    "Wij zij niet de initiatiefnemers", zegt De Jonge. "Ik weet niet of hij in staat is om een minderheidsbestuur op de been te brengen. Wij zullen nooit met hem in zee gaan", zegt ze. "Het is aan hem."

    "De kans is groot dat hij burgemeester wordt, maar hij moet dan wel aan voldoende handtekeningen geraken", zegt De Jonge nog. Of dat lukt, is maar de vraag. N-VA belooft vanuit de oppositie dossier per dossier te beoordelen en te steunen als dat in het belang van de stad is, maar het is niet duidelijk of de N-VA'ers de handtekeningen zullen zetten die D'haeseleer de sjerp bezorgen.

  20. Gents scenario ontrolt zich in Oostende

    Open Vld en CD&V verbinden in Oostende hun lot aan elkaar. Eigenlijk hadden Open Vld en CD&V al voor de verkiezingen discreet afspraken gemaakt. Welke coalitie er ook gevormd zou worden, het was ‘samen uit, samen thuis’. Door die afspraak nu ook publiek te maken, betonneert Bart Tommelein (Open Vld) de situatie in Oostende, die al muurvast zat. (+)

    Bart Tommelein.Beeld BELGA
  21. D'haeseleer: "Ik ben nog niet uitgeteld"


    Guy D'Haeseleer.Beeld Bas Bogaerts

    "Ik ben nog niet uitgeteld. Zonder ons is er nu alvast geen meerderheid mogelijk." Dat zegt Guy D'haeseleer van Forza Ninove in een reactie op de aankondiging van N-VA om voor de oppositie te kiezen. Na het afhaken van N-VA wil hij verder praten met enkele mensen. Met wie, laat hij niet weten, maar het zal alvast niet met Samen zijn: "Ik ga niet praten met links of extreemlinks."

    D'haeseleer ziet in de mededeling van N-VA wel een opening, omdat de partij aankondigt bereid te zijn elk voorstel op zijn waarde te beoordelen. D'haeseleer beseft wel dat er nog een voordrachtsakte moet ondertekend worden met de handtekening van minstens de helft van de gemeenteraadsleden. "Ik moet nog nadenken hoe dat probleem opgelost kan worden. Het nieuws is nog erg vers", luidt het nog in een reactie aan Belga.

  22. Geen meerderheid mogelijk in Ninove

    De beslissing van N-VA om niet in het bestuur te stappen, betekent dat er in Ninove geen meerderheid mogelijk is. Met Forza Ninove van Vlaams Belang-parlementslid Guy D'haeseleer wil niemand samenwerken, terwijl de overblijvende partijen Samen en Open Vld samen onvoldoende zetels hebben veroverd.

    N-VA wil Ninove naar eigen zeggen niet in de onbestuurbaarheid storten. "Onze mandatarissen zullen, vanuit de oppositie, dossier per dossier beoordelen en deze steunen indien dit het algemeen belang van de stad dient", klinkt het.

  23. Molenbeek: Catherine Moureaux (PS) bedreigd

    Catherine Moureaux (PS) kroop na haar verkiezingswinst op een auto in Molenbeek. Beeld BELGA

    De Molenbeekse kandidaat-burgemeester Catherine Moureaux (PS) stapt naar de politie na bedreigingen via sociale media. Haar garagepoort is ook beklad. Ze wijst zelf naar extreemrechtse hoek, zegt ze in een interview met BRUZZ. Over de inhoud van de bedreigingen treedt ze niet in detail.

    Moureaux leidt momenteel de coalitiegesprekken in Sint-Jans-Molenbeek tussen de PS-sp.a, Ecolo en de extreemlinkse PTB-PVDA. Zondag haalde ze 7.311 voorkeurstemmen. Françoise Schepmans (MR) die in 2012 Philippe Moureaux uit de burgemeesterstoel wipte, is haar sjerp kwijt.


  24. Het integrale persbericht van N-VA Ninove:

    "De kiezer ziet N-VA duidelijk niet als geschikte partij om de problemen die Ninove wel degelijk kent, op te lossen. Deze impasse die is veroorzaakt door de huidige meerderheid, kan beter worden opgelost door partijen die hiervoor een duidelijk mandaat hebben gekregen en een comfortabele meerderheid op de been kunnen brengen. Wij leggen ons dan ook neer bij de beslissing van de Ninovieter en kiezen daarom ook de volgende 6 jaar voor de oppositie. Dit wil echter niet zeggen dat onze partij Ninove in onbestuurbaarheid wil storten. Onze mandatarissen zullen, vanuit de oppositie, dossier per dossier beoordelen en deze steunen indien dit het algemeen belang van de stad dient."

  25. N-VA kiest voor oppositie in Ninove

    De N-VA stapt definitief niet in een coalitie met Forza Ninove en kiest voor de oppositie. Dat meldt de lokale afdeling van N-VA. "De kiezer heeft er overduidelijk voor gekozen een andere partij (Forza Ninove, red.) het initiatiefrecht toe te spelen", luidt het. 

     De N-VA haalde slechts twee zetels in Ninove. Guy D'haeseleer wou met de N-VA een coalitie vormen. Alle andere partijen hadden eerder al aangegeven niet in zee te willen gaan met Forza Ninove.

    Guy D'haeseleer van Forza Ninove.Beeld BELGA
  26. Sint-Niklaas: N-VA wipt socialisten met Groen en Open Vld

    In Sint-Niklaas brengt burgemeester Lieven Dehandschutter (N-VA) een bestuursploeg op de been met Groen en Open Vld. Dehandschutter volgt zichzelf op en zal samenwerken met drie schepenen van Groen en een van Open Vld. De socialisten worden gewipt. N-VA bestuurde de voorbije zes jaar in een coalitie met sp.a/Groen, maar dat kartel viel uiteen.

  27. Aarschot: Groen betreurt dat het uitgesloten wordt

    De lokale afdeling van Groen in Aarschot betreurt dat ze door het Open Vld van Gwendolyn Rutten uitgesloten wordt bij de onderhandelingen over de vorming van een nieuwe coalitie. "Alle grote woorden over politieke vernieuwing tijdens de campagne ten spijt wordt Groen, nochtans een van de motoren van die vernieuwing en een van de winnaars van deze verkiezingen, zonder enig inhoudelijk overleg aan de kant geschoven", aldus lijsttrekker Betty Kiesekoms.

    Open Vld was in Aarschot de grote winnaar van de verkiezingen en is gesprekken gestart met sp.a en N-VA. Open Vld haalde in totaal 10 van de 29 te verdelen zetels binnen. Als de drie partijen tot een akkoord komen, hebben ze in de gemeenteraad een meerderheid van 17 op 29 zetels.

    Gwendolyn Rutten met haar gezin op weg naar het stemlokaal.Beeld BELGA
  28. Sven Gatz wordt gemeenteraadslid in Jette


    Sven Gatz.Beeld BELGA

    Vlaams minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel Sven Gatz (Open Vld) zal in Jette zijn zitje als gemeenteraadslid opnemen in de meerderheid van de Lijst van de Burgemeester, Ecolo-Groen en MR. Ondanks zijn nieuwe gemeentelijke mandaat is Gatz slechts gematigd tevreden.

    "Het is niet helemaal gelopen zoals we gehoopt hadden. Ik ben tevreden, omdat we als MR en Open Vld in het Brussels gewest nog bij diegenen zijn die stand houden. Zelf hadden we in Jette wel gehoopt om een tweetal zetels bij te winnen, maar we zijn op vijf gebleven", vertelt Gatz.

    De Vlaamse minister is de enige Nederlandstalige verkozene op de liberale lijst MR 'powered by Open Vld' en wil daarom zeker zijn zitje opnemen.

  29. Wemmel: "Nieuw bestuur niet voor morgen"

    Net als in 2012 wordt het niet evident om in faciliteitengemeente Wemmel een nieuw bestuur te vormen. De Vlaamse eenheidslijst WEMMEL haalde zondag 12 zetels en de Franstalige lijsten van Wemmel Plus! (van gewezen burgemeester Chris Andries) en Intérêts Communaux haalden er respectievelijk 7 en 6.

    Na de vorige verkiezingen, in oktober 2012, werd pas in het voorjaar van 2013 een oplossing gevonden. "Ook nu is de oplossing niet voor morgen", zegt burgemeester Walter Vansteenkiste van de eenheidslijst WEMMEL.

  30. Wouter Van Besien (Groen) stemt in met tweede gesprek met De Wever


    Wouter Van Besien.Beeld Photo News

    Antwerps Groen-kopman Wouter Van Besien is zonet buitengekomen na zijn overleg met Bart De Wever (N-VA). "We hebben onze posities bekendgemaakt inzake betaalbare woningen en gezonde lucht", klonk het na afloop.

    Opvallend: Van Besien kondigt nu al aan dat er nog een tweede gesprek volgt. "Wij willen graag ingaan op deze nieuwe uitnodiging."


    Twitter bericht wordt geladen...

  31. De Wever weigert gesprek met D’haeseleer

    Forza Ninove-kopman Guy D’haeseleer vraagt een gesprek met N-VA-voorzitter Bart De Wever. D’haeseleer, een parlementslid van Vlaams Belang, hoopt in Ninove een coalitie op de been te brengen met de lokale N-VA, maar die wil niet meer nadat op de Facebook-account van D’haeseleer een racistische post is opgedoken. “Ik zou een gesprek willen met De Wever om hem alles klaar en duidelijk uit te leggen. We mogen ons niet laten afleiden door een uit de context getrokken foto die de media gebruiken om een lynchpartij tegen mij te organiseren.”

    D’haeseleer heeft een gesprekspartner: de lokale afdeling van N-VA in Ninove. Als hij een aantal dingen wil verduidelijken, moet hij bij hen zijn'
    Joachim Pohlman, woordvoerder N-VA

    De Wever zal echter niet ingaan op de vraag van D’haeseleer. “Jezelf uitnodigen voor een gesprek is een beetje vreemd”, reageert diens woordvoerder Joachim Pohlmann. “D’haeseleer heeft een gesprekspartner: de lokale afdeling van N-VA in Ninove. Wij hebben alle vertrouwen in die afdeling. Als D’haeseleer een aantal dingen wil verduidelijken, moet hij bij hen zijn.” In het kopstukkendebat op VRT gisterenavond vertelde De Wever dat een coalitie met Forza Ninove zo uitgesloten is. “De kans dat het na het zien van deze post tot een coalitie komt is sub zero.”

  32. Vernieuwing ontkent banden met Vlaams Belang in verklaring

    Toekomstig burgemeester van Grimbergen Chris Selleslagh (Open Vld) heeft gereageerd op het feit dat hij en N-VA in zee gaan met lijst Vernieuwing. De partij werd opgericht door Bart Laeremans, die zetelde van 1995 tot 2014 in het parlement voor het Vlaams Blok en het Vlaams Belang en verliet de partij in 2015.

    "We wisten dat deze commotie er zat aan te komen", zegt Chris Selleslagh (Open Vld) die de nieuwe burgemeester wordt in Grimbergen. "Daarom hebben we Vernieuwing op voorhand gevraagd een verklaring te tekenen. Daarin heeft ze zich geëngageerd geen banden te hebben met andere partijen zoals bijvoorbeeld Vlaams Belang en Forza Ninove en dit zowel organisatorisch, inhoudelijk als financieel", aldus Selleslagh.

    Wat Luk Raekelboom betreft die verkozen werd op de lijst van Vernieuwing, geeft Selleslagh toe dat die wel degelijk banden heeft met het Vlaams Belang. "Raekelboom werkt momenteel al een aantal jaren als ict-er voor deze partij. Hij zat de afgelopen legislatuur in de gemeenteraad, maar heeft er zich nooit geuit als een VB-er. Hij zal in het nieuwe bestuur echter geen uitvoerend mandaat krijgen".

  33. Groen op bezoek bij De Wever

    Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) zet zijn verkennende gesprekken voor een Antwerpse coalitievorming verder. Zopas gingen Freya Piryns, Ikrame Kastit en Wouter Van Besien binnen bij De Wever namens Groen. "We zijn benieuwd wat hij te zeggen heeft", klonk het.

    Eerder op de dag passeerden Vlaams Belang en sp.a al.

    Wouter Van Besien (Groen) komt toe bij Bart De Wever (N-VA).Beeld BELGA
  34. Louis Tobback heeft 'veel zin' om te zetelen als Vlaams-Brabants provincieraadslid

    Louis Tobback.Beeld Photo News

    Uittredend Leuvens burgemeester Louis Tobback was zondag een van de drie sp.a'ers die in Vlaams-Brabant verkozen werd als provincieraadslid. Hij haalde als lijstduwer in het arrondissement Leuven 6.927 voorkeurstemmen. "Ik heb veel zin om effectief te gaan zetelen, maar laat het aan de partij over om hierover een beslissing te nemen. Als ik naar opvolgers kijk, merk ik echter dat figuren als Mohamed Ridouani, Bieke Verlinden en Karin Jiroflee al hun bezigheden elders hebben", aldus Tobback.


  35. Open Vld en CD&V verbinden lot aan elkaar in Oostende

    Open Vld en CD&V gaan samen de formatiegesprekken in Oostende opstarten. Bart Tommelein (Open Vld) ziet nog altijd het klavertje vier Open Vld, CD&V, Groen en N-VA als de beste oplossing voor een vernieuwingsproject. Noch CD&V, noch Open Vld kregen een uitnodiging van de Stadslijst van Johan Vande Lanotte. Beiden zullen nu proberen het heft in handen te nemen. Tommelein had al voor de verkiezingen afspraken gemaakt met CD&V. Als het ging over een nieuwe coalitie zou het "samen uit, samen thuis" zou zijn. Nu maken ze die afspraak ook publiek.

    Nu Open Vld en CD&V zich vastklikken, liggen er wel niet veel opties meer op tafel. Of het wordt een coalitie met Open Vld, CD&V, N-VA en Groen of een voortzetting van de huidige coalitie, maar Bart Tommelein wil geen burgemeester worden in een coalitie met de Stadslijst omdat die nog te sterk is.

    Derde optie is dat de Stadslijst zelf een coalitie vormt met N-VA en Groen, maar net die verbinding tussen N-VA en Groen is het knelpunt in het verhoopte klavertje vier van Tommelein en Kurt Claeys (CD&V).

  36. Sp.a Antwerpen had "correct gesprek" met De Wever

    Tom Meeuws, Jinnih Beels en Yasmine Kherbache.Beeld Photo News

    De Antwerpse socialisten kwamen zonet buiten bij het overleg met Bart De Wever (N-VA) op het tijdelijke stadhuis in de Hofstraat. Kopstukken Jinnih Beels, Tom Meeuws en Yasmine Kherbache spraken achteraf van "een correct gesprek". Daarbij zouden zij vooral geluisterd hebben, terwijl De Wever zijn visie toelichtte. "We zien wel wat er van komt."

    De vergadering over de coalitievorming duurde bijna anderhalf uur. Dat is langer dan bij de andere partijen die 'formateur' De Wever al ontving. Om 13 uur is het uitkijken naar het bezoek van Groen-kopman Wouter Van Besien.

  37. Vlaams Belang biedt De Clercq gedoogsteun aan

    Vlaams Belang biedt de Gentse Open Vld-kopman Mathias De Clercq gedoogsteun aan, mocht die een coalitie willen sluiten met CD&V en N-VA. Zo'n centrumrechtse combinatie heeft slechts 25 van de 53 zetels in de Gentse gemeenteraad, te weinig voor een meerderheid dus. Met de gedoogsteun van Vlaams Belang, dat 4 zetels telt, zou centrumrechts wel kunnen besturen. Maar dat is de theorie. De kans dat De Clercq op dat aanbod ingaat is compleet onbestaande.

    Niet alleen hij, maar ook CD&V en N-VA spraken al herhaaldelijk hun veto uit tegen het Vlaams Belang. De Clercq, die zondagavond een nieuwe alliantie smeedde met Mieke Van Hecke (CD&V) mikt eerder op een centrumlinkse meerderheid met het kartel sp.a-Groen of enkel met Groen.

  38. De Wever ontvangt sp.a-delegatie die "komt luisteren"

    In Antwerpen is de tweede dag van informatiegesprekken aangebroken waarbij burgemeester en N-VA-lijsttrekker Bart De Wever de lijsttrekkers van alle andere partijen ontvangt met het oog op een nieuwe coalitie.

    Zopas kwam Jinnih Beels (sp.a) toe bij De Wever. Beels wilde weinig kwijt voor aanvang van het gesprek. "We hebben een uitnodiging gekregen om te komen praten, dus we gaan naar binnen om te luisteren omdat we het beste willen voor de Antwerpenaar", zei ze.

    Beels had in haar zog Yasmine Kherbache en Tom Meeuws meegenomen. Meeuws was weliswaar de nummer twee op de sp.a-lijst en is lokaal afdelingsvoorzitter, maar gezien zijn persoonlijke aanvaringen met De Wever het voorbije jaar is zijn aanwezigheid toch opvallend.

    Jinnih Beels.Beeld BELGA

    Eerder vandaag passeerde ook al Vlaams Belang-lijsttrekker Filip Dewinter. Hij verklaarde verschillende voorstellen te zullen doen om een eventuele rechtse meerderheid te steunen. Eén daarvan is gedoogsteun aan N-VA.

  39. Gentse formateurs spreken met elkaar

    Filip Watteeuw (Groen) en Mathias De Clercq (Open Vld) hebben contact gehad met elkaar, en gaan vanmiddag samenzitten. "We gaan het gesprek voeren over de methode die we gaan volgen. Je kan dus zeggen dat we ingaan op elkaars uitnodiging."

    Ook N-VA en PVDA komen vanmiddag nog langs bij het kartel, al is dat eerder een formaliteit. De kans dat rood-groen met die partijen een meerderheid vormt, is zo goed als uitgesloten.

  40. Ninove: gesprekken tussen Forza en N-VA afgelast

    De geplande ontmoeting tussen N-VA en Forza Ninove afgelast. Dat bevestigen beide partijen aan persagentschap Belga. Een omstreden post van D'Haeseleer op Facebook had nationaal voorzitter Bart De Wever al doen afhaken. De kansen op een coalitie zijn gedaald tot "sub-zero", verklaarde hij maandagavond.

    Daarop heeft de lokale partijafdeling een afspraak met Forza Ninove dinsdag afgezegd. De vraag of er dan zeker geen samenwerking komt, wil Karolien De Roose (nummer 2 op de N-VA-lijst) niet beantwoorden. "We gaan eerstdaags verduidelijken wat en hoe. Laat ons wat tijd", zegt ze aan Belga.

  41. Gentse partijen blijven pokeren

    Wie neemt het initiatief? Daar draait het vandaag om in Gent. Gaat het kartel sp.a-Groen in op de uitnodiging van Mathias De Clercq (Open Vld) en Mieke Van Hecke (CD&V), of komt de liberaal zelf op de koffie bij het kartel? Het blijft voorlopig een vraagteken.

    Gisteren verstuurde het kartel een uitnodiging naar alle democratische partijen om vandaag te praten. De Clercq nodigde op zijn beurt het kartel uit. Die laatste ging alvast niet op de uitnodiging in. Al verschilt de uitleg over het waarom van die weigering naargelang de bron. Volgens het kartel werden ze gisteravond om 21 uur verwacht, en was dat eenvoudigweg niet mogelijk omdat zowel sp.a als Groen partijbestuur had om de verkiezingsresultaten te analyseren. Bij Open Vld klinkt het dat het kartel vanmorgen om 9u verwacht werd maar dat langs groene kant de telefoon werd dichtgegooid.

    Bij Open Vld klinkt het dat het kartel vanmorgen om 9u verwacht werd maar dat langs groene kant de telefoon werd dichtgegooid

    Of De Clercq en Van Hecke vanmiddag wel ingaan op de uitnodiging van het kartel blijft momenteel gissen. "Dat zullen we de komende uren bespreken", klinkt het.

    Het mag duidelijk: er wordt op hoog niveau gepokerd in Gent. Het blok dat de andere formatie ontvangt, wint de perceptiestrijd: die partijen nemen immers het initiatief in de coalitiebesprekingen. Het blijft dus afwachten of er vandaag überhaupt wordt samengezeten.

  42. D'Haeseleer ontkent racisme: "Ook foto gedeeld met Chinezen en rijstpap"

    Forza Ninove-kopman Guy D’haeseleer kwam zwaar in opspraak nadat een racistische Facebookpost van hem opdook gisterenavond. "Vroeg op om de chocomousse klaar te maken voor ons Breughelfestijn. En het is niet van ’t paksken zenne", schreef D'Haeseleer bij een foto van Afrikaanse kinderen. N-VA-voorzitter Bart De Wever reageerde gisteren nog: "De kans dat het na het zien van deze foto tot een coalitie komt, is sub zero."

    Bij VTM Nieuws reageert hij dat het slechts om een ludieke actie ging. “We hebben elk jaar een heel populair eetfestijn, waar duizenden mensen op afkomen en om dat een beetje te promoten wordt dat elk jaar op een ludieke manier gepromoot met vijf Facebookberichten”, zegt D’Haeseleer. “Deze post was een van de vijf. Zo hadden we ook een foto met Chinezen op met als opschrift de rijstpap is ook al klaar. Dan hadden we nog een post over de kip, waar we dan dioxinikippen op hadden gezet. Dit is gewoon een ludieke manier om het festijn te promoten.”

    Guy D'Haeseleer van Forza Ninove.Beeld BELGA

    D’Haeseleer benadrukt dat de posts absoluut niet racistisch bedoeld zijn. “Nu wordt die ene foto uitvergroot, wat ik beneden alle peil vind. Dat was helemaal niet racistisch bedoeld. Moest je ons bezig zien op ons Breugelfestijn dan zou je zien dat er heel wat gekleurde mensen aanwezig zijn. Die zien de humor ervan in maar de pers duidelijk niet.”

    Lees hier onze reportage over Forza Ninove van afgelopen zomer: 'Huisbezoeken met Forza Ninove: "Al die hoofddoeken, is dat ergens voor nodig?"'

  43. Ook Turnhout heeft een coalitie

    Revanche in de Kempen: de lokale lijst TIM van burgemeester Eric Vos wordt buitenspel gezet. Ex-CD&V'er Vos maakte in 2013 nog handig gebruik van de onbestuurbaarheid in Turnhout om de sjerp te grijpen en N-VA uit het stadhuis te kegelen.

    Het was N-VA dat voor die onbestuurbaarheid had gezorgd door in opstand te komen tegen haar eigen burgemeester Erwin Brentjens. De Vlaams-nationalisten zetten TIM nu terug een hak en starten de gesprekken voor coalitievorming met sp.a, Groen en CD&V.

    N-VA zorgde in 2013 nog voor de onbestuurbaarheid, nu levert ze waarschijnlijk terug de burgemeester

    Die brede coalitie dient vooral om Vlaams Belang, dat 7,4 procent won en de tweede partij werd, buiten te houden. "Een coalitie met vier is al moeilijk genoeg ", klinkt het in de wandelgangen. Bovendien haalde huidig N-VA-kopstuk Paul Van Miert ook gewoon meer voorkeurstemmen dan Vos. 

    Om 10 uur geven alle partijen een persconferentie.

  44. Principeakkoord in Grimbergen?

    In Grimbergen won Bart Laeremans met zijn lijst Vernieuwing de verkiezingen afgelopen zondag. Dat veroorzaakte veel commotie aangezien Laeremans een ex-Vlaams Belanger en -Blokker is. Bovendien is minstens één kandidaat op die lijst nog actief bij Vlaams Belang.

    De plaatselijke Open Vld en N-VA lijken toch van plan te zijn om een bestuursakkoord te sluiten met de lijst Vernieuwing. Er zou zelfs al sprake zijn van een principeakkoord, dat zei Laeremans in De Ochtend op Radio 1. Daarbij zou Chris Selleslaghs (Open Vld) de sjerp krijgen.

    Laeremans kwam ook nog eens terug op de uitspraak van Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rytten: "Als dat Vlaams Belangers zijn, dan nemen we daar afstand van en dan hebben wij daar ook statutaire maatregelen voor". "Dit staat los van elke nationale partij. Ik aanvaard niet dat er een associatie met het cordon gemaakt wordt."

    Straks geven beide partijen tekst en uitleg.

    Lees hier 'Scheurt het cordon samen met de partijkaart? "Vlaams Belang had nooit zoveel stemmen gehaald"'. 

  45. Davy Suffeleers (N-VA) waarnemend burgemeester in Lubbeek van Theo Francken

    In het Vlaams-Brabantse Lubbeek wordt Davy Suffeleers (N-VA) waarnemend burgemeester ter vervanging van lijsttrekker en federaal staatssecretaris Theo Francken. Dat heeft Francken zelf via Twitter bekendgemaakt. Huidig waarnemend burgemeester Tania Roskams haalde als tweede op de lijst net iets minder dan Davy Suffeleers. Die laatste neemt daarom de rol van waarnemend burgemeester over. Roskams wordt schepen van ruimtelijke ordening en personeel.

    N-VA is zondag veruit de grootste partij geworden in Lubbeek. Onder leiding van staatssecretaris Francken sleepte de partij op haar eentje 9 van de 23 zetels in de wacht. Om een meerderheid te vormen, gaat N-VA samenwerken met CD&V dat 4 zetels veroverde. Voor coalitiepartner CD&V blijft er maar één schepenpost over. Die gaat naar huidig schepen Paul Duerinckx.

    Twitter bericht wordt geladen...

  46. Bruno Tobback: "Gemiddelde van 10 à 12 procent is een probleem. Lat moet hoger"

    Dat de sp.a bij de lokale verkiezingen is blijven steken op "een gemiddelde van 10 à 12 procent is een probleem". Dat heeft Vlaams parlementslid en gewezen partijvoorzitter Bruno Tobback gezegd in De Ochtend op Radio 1. "De lat moet hoger", stelt hij. Volgens Tobback kan zijn partij het tij nog keren tegen de regionale, federale en Europese verkiezingen van mei 2019, maar dan moet ze consequenter durven doorduwen op bepaalde thema's zoals bijvoorbeeld huisvesting en pensioenen.

    Tobback raakte zondag zelf verkozen als gemeenteraadslid in Leuven, dat met Mohamed Ridouani een van de zeldzame "rode eilanden" blijft in Vlaanderen. Volgens hem komt het er nu op aan om "voldoende bruggen te maken tussen die eilanden". Want er is en blijft volgens Tobback "potentieel voor een sociaaldemocratische partij in Vlaanderen".

  47. Guy D'Haeseleer onder vuur na racistische post

    In Ninove ligt Guy D'Haeseleer, de topman van Forza Ninove, onder vuur omdat hij vorig jaar een racistische post op Facebook zette. Hij schreef bij een foto van Afrikaanse kinderen: 'Vroeg op om chocomousse te maken voor ons Breughelfestijn. En het is "niet van 't paksken zenne".'

    twitter foto Forza NinoveBeeld rv

    N-VA-voorzitter reageerde op de post tijdens het voorzittersdebat op VRT. Hij acht de kans dat N-VA in Ninove in een coalitie stapt met Forza Ninove bijzonder klein.

  48. Niet De Croo, wel Devleeschouwer burgemeester in Brakel

    In het Oost-Vlaamse Brakel wordt niet lijsttrekker en federaal vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) de nieuwe burgemeester, maar wel gewezen waarnemend burgemeester Stefaan Devleeschouwer. Dat is door beiden aan persagentschap Belga bevestigd. Devleeschouwer haalde vanop plaats drie 2.938 voorkeurstemmen, ruim 700 meer dan lijsttrekker De Croo.

    In Brakel haalde de Open Vld-lijst van Alexander De Croo zondag een absolute meerderheid van bijna 54 procent. De partij sleepte daarmee 15 van de 23 zetels in de Oost-Vlaamse gemeente in de wacht.

    Devleeschouwer was eerder al burgemeester in Brakel, maar moest een stap opzij zetten nadat hij een verkeersongeval veroorzaakte en een positieve ademtest aflegde.