Direct naar artikelinhoud
Portret

Paul Allen overleden. Waar Bill Gates het gezicht was van Microsoft, was hij het brein

Paul AllenBeeld AP

Medeoprichter van Microsoft Paul Allen is maandag overleden aan de gevolgen van lymfklierkanker. Hij was 65 jaar oud. Zijn relatie met Bill Gates was op zijn minst woelig te noemen.

Begin deze maand werd al bekend dat Allen opnieuw leed aan non-hodgkinlymfoom, dezelfde ziekte die ook in 2009 bij hem werd geconstateerd. Hij liet toen nog weten optimistisch te zijn over de behandelingen die hij kreeg.

“Ik ben diepbedroefd dat een van mijn oudste en dierbaarste vrienden is heen gegaan”, reageerde Bill Gates op het overlijden van zijn voormalige zakenpartner. Ook huidig topman Satya Nadella laat weten dat “Allens bijdragen aan ons bedrijf, onze industrie en aan onze gemeenschap” onmisbaar zijn geweest.

Het is niet overdreven te zeggen dat Microsoft, en wellicht de hele wereld van personal computers, er zonder Paul Allen helemaal anders had uitgezien. Toch is Allen bij het grote publiek nauwelijks bekend. Waar Bill Gates het gezicht was van Microsoft, was Allen meer het technische brein achter de schermen.

Waar Bill Gates het gezicht was van Microsoft, was Allen meer het technische brein

In 1975 stonden de schoolkameraden aan de doopvont van het Amerikaanse softwarebedrijf Microsoft. Allen lag aan de basis van het systeem MS-DOS, het besturingssysteem waarop Microsoft zijn fundamenten bouwde.

Het was Allen die de deal sloot waardoor Microsoft in 1980 het relatief onbekende QDOS (“quick and dirty operating system”) kon kopen, herwerkte en als MS-DOS in 1981 voor een grote som in licentie sleet aan IBM.

Achterbaks en hebzuchtig

Van meet af aan verliep de relatie tussen Gates en Allen evenwel stormachtig. Het leidde er mede toe dat Allen al in 1983, toen voor het eerst hodgkin opdook, Microsoft verliet. Althans op operationeel vlak. Hij bleef wel in de raad van bestuur zetelen.

In zijn autobiografie Idea Man. A Memoir by the Co-founder of  Microsoft schilderde Allen een niet zo fraai portret van Bill Gates. Hij noemde hem ronduit achterbaks en bijzonder hebzuchtig. Dat leidde op financieel vlak regelmatig tot stevige aanvaringen. “Ik had altijd gedacht dat ons partnerschap gebaseerd was op faire afspraken, maar toen zag ik dat Bills eigenbelang alles overschaduwde. Mijn partner wilde een zo groot mogelijk deel veroveren. En dat kon ik niet aanvaarden. Op dat moment stierf er iets in mij. Ik dacht: op een goeie dag ben ik hier weg.”

In zijn autobiografie schildert Allen een niet zo fraai portret van Bill Gates

Zijn vertrek en aandelenverkoop leverde hem uiteindelijk wel een stevig vermogen op. Bloomberg schat het vermogen van Allen op zo’n 26 miljard dollar. Hij staat daarmee op plek 44 van de lijst van rijkste personen op aarde. De verhouding met Bill Gates werd later ook wel weer hersteld.

Megalomaan en filantroop

Paul Allen ontpopte zich als zakenman, megalomaan en filantroop. Zo investeerde hij zijn geld in het Amerikaanse basketbalteam de Portland Trail Blazers en het American footballteam de Seattle Seahawks. Daarnaast kocht hij kunst, met een voorliefde voor impressionisme, oude meesters en hedendaagse kunst. Voorts liet hij zich niet onbetuigd in de ratrace van miljardairs die zo nodig naar de ruimte willen. Net als Elon Musk (SpaceX, Tesla), die Mars wil koloniseren, of Jeff Bezos (Amazon), die toeristen de ruimte in wil schieten, had ook Allen een doorgeslagen rakethobby.

Maar tegelijk was het ook diezelfde Paul Allen die via zijn liefdadigheidsorganisatie, de Paul G Allen Family Foundation, 7,7 miljoen dollar ter beschikking stelde voor de strijd tegen ebola. Nadat in 2003 bij zijn moeder alzheimer werd vastgesteld doneerde hij ook 450 miljoen euro voor de oprichting van het Allen Institute for Brain Science, dat het menselijke brein helemaal in kaart wil brengen. 

Allen is tevens de man achter de Great Elephant Census. Een samenwerking met het Wereld Natuur Fonds, dat de olifantenkuddes in Afrika opvolgt. Als fanaat van geschiedenis investeerde Allen ook veel geld in de zoektocht naar gezonken scheepswrakken. Zo werd in 2015 de Musahi, een beroemd Japans slagschip uit de Tweede Wereldoorlog, teruggevonden. En dit voorjaar nog werd het Amerikaanse vliegdekschip USS Lexington, in de Koraalzee terug gevonden. De USS Lexington hielp de opmars van Japan in de Stille Oceaan te stuiten. Het wrak wordt beschouwd als een oorlogsgraf en wordt niet geborgen.

Paul Allen en Bill Gates, hun relatie was woelig.Beeld Photo News