Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Dit is het belangrijkste nieuws van deze ochtend

Guy D'Haeseleer van Forza Ninove.Beeld BELGA

De Gentse verkiezingsuitslag begint op een politieke thriller te lijken. In Ninove is ophef ontstaan over een racistische Facebook-post van Forza Ninove-kopman Guy D'haeseleer. Nederland lokt Vlaamse leerkrachten over de grens. En het gaat niet goed met de afhaalchinees. 

Verkiezingsnieuws

1. Eerste zet in Gents schaakspel

De verkiezingsuitslag in Gent begint op een politieke thriller te lijken. Open Vld, die in CD&V een partner heeft gevonden, claimt de sjerp en start coalitiegesprekken. Maar dat doet ook Groen. Het is wachten tot iemand buigt.

Lees hier onze reconstructie: ‘In Gent hebben ze nu twee formateurs, maar nog geen coalitie.’

2. De mantel der liefde helpt sp.a niet meer

Centrumsteden en socialisten waren decennialang als frieten en biefstuk: ze hoorden bij elkaar. Maar het betonrot waar de rode bastions vandaag onder kreunen, sloop ruim twintig jaar geleden al in de fundamenten.

3. Krijgt Molenbeek de meest linkse coalitie van het land, of speelt Catherine Moureaux blufpoker?

PS-lijsttrekker Catherine Moureaux noemde na haar overwinning in Sint-Jans-Molenbeek PVDA de gesprekspartner bij voorkeur. Het is een coalitie die veel van haar stemmers zien zitten, maar de andere kampen twijfelen aan de oprechtheid van het voorstel.

Catherine Moureaux op de verkiezingsavond.Beeld BELGA

4. "Als N-VA de huidige burgemeester depanneert, kunnen ze zich in Ninove niet meer vertonen"

Dinsdagmiddag pas. De gesprekken die van Guy D'haeseleer de eerste Vlaams Belang-burgemeester ooit kunnen maken, beginnen niet eerder. "Het kan een uniek experiment worden", zegt D'haeseleer. "Ik zie niet goed in hoe de N-VA tegen zijn eigen afdeling in kan gaan."

5. Wie wordt straks minister van Defensie?

Door het aangekondigd vertrek van defensieminister Steven Vandeput (N-VA) dient zich een stoelendans aan in de federale regering. Volgen Zuhal Demir of Theo Francken hem tijdelijk op?

Volg al het verkiezingsnieuws op de voet in onze liveblog.

Het consulaat van Saudi-Arabië in Istanbul.Beeld AFP

Meer nieuws

6. Goed loon, snel een vast contract en kiezen wanneer je werkt: Nederland lokt Vlaamse leerkrachten

Vlaamse leerkrachten komen steeds vaker voor Nederlandse klassen terecht. Zij kunnen er door het lerarentekort op aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden rekenen. "In Vlaanderen moet je veel langer wachten op een vast contract."

7. Dan toch flitsmarathon morgen

De tiende flitsmarathon van woensdag 6 uur tot donderdagochtend 6 uur zal gewoon plaatsvinden zoals aangekondigd. De drie vakbonden die opriepen tot een boycot, NSPV, ACOD en ACV, krijgen die boycot niet meer georganiseerd.

8. CNN: Saudi-Arabië staat op punt om moord op journalist te bekennen

Saudi-Arabië zou elk moment naar buiten kunnen komen met een verklaring waarin de moord op journalist Jamal Khashoggi wordt bekend. Dat meldt de Amerikaanse televisiezender CNN maandagavond op basis van anonieme bronnen. Hij zou zijn omgekomen tijdens een uit de hand gelopen ondervraging.

9. Binnenkort meer Vlaamse reeksen op Netflix? 

Vanaf volgend jaar moet Netflix jaarlijks één miljoen euro investeren in Vlaamse televisiereeksen. "Een goede start", vinden zowel mediaminister Gatz als de audiovisuele sector. Al hopen ze wel allebei dat de factuur de komende jaren verder aantikt.

10. Waarom we geen Chinees meer lusten

Het gaat niet goed met de afhaalchinees. In Nederland sloten de voorbije zeven jaar liefst 400 Chinese restaurants de deuren. Ook in ons land worden ze steeds zeldzamer in het straatbeeld.