Open VLD en CD&V verbinden ook in Oostende lot aan elkaar

Bart Tommelein op zondagavond. © BELGA

Na Gent starten Open VLD en CD&V ook in Oostende samen formatiegesprekken op. Bart Tommelein (Open VLD) hoopt nog altijd op een coalitie met Groen en N-VA.

rvs, wle

Noch CD&V noch Open VLD kreeg in Oostende een uitnodiging van de Stadslijst van Johan Vande Lanotte, en ze proberen daarom nu samen het heft in handen te nemen met een 'vernieuwingscoalitie'. 'Ik heb met Cyriac Borloo (CD&V) een gesprek gevoerd over de inhoud en we zien dat er veel raakvlakken zijn. Er bindt ons meer dan dat er ons scheidt, over samenleven, wonen, armoedebestrijding, mobiliteit...', aldus Tommelein.Volgens het Open VLD-kopstuk heeft N-VA wel al een uitnodiging ontvangen van SP.A. De tandem gaat als tegenoffensief woensdag spreken met N-VA en eind deze week met Groen. 'We zijn er ook van overtuigd dat die coalitie gedragen wordt want die zou 26.500 kiezers vertegenwoordigen, dat is zelfs meer dan de paarsgroene coalitie', aldus Tommelein. 'CD&V en Open Vld gaan elkaars lot niet meer losmaken van elkaar. Het is samen uit, samen thuis', zegt de Vlaamse viceminister-president.

Niet zoveel opties meer

Door de verbintenis tussen Open VLD en CD&V liggen er wel niet veel opties meer op tafel. Of het wordt een coalitie met Open VLD, CD&V, N-VA en Groen, of een voortzetting van de huidige coalitie, maar Bart Tommelein wil geen burgemeester worden in een coalitie met de Stadslijst.

Derde optie is dat de Stadslijst zelf een coalitie vormt met N-VA en Groen, maar net die verbinding tussen N-VA en Groen is ook het knelpunt in het verhoopte klavertje vier van Tommelein en Cyriac Borloo.

Tommelein stelt dan ook dat Wouter Devriendt (Groen) een belangrijke sleutel in handen heeft. Tommelein gelooft dat een coalitie met vier kan. 'Het zou een gezond evenwicht zijn, en in een gezin met drie kinderen is er vaker ruzie dan in een met vier', besluit hij.