Direct naar artikelinhoud
Voetbalschandaal

Strenge FIFA-regels voor makelaars niet voor morgen

Marc Coucke.Beeld BELGA

Hoe krijgen we vat op de makelaars die het voetbal vergiftigen? Dat vraagstuk wil Pro League-voorzitter Marc Coucke deze week aanpakken. Maar zonder internationaal raamwerk blijft het dweilen met de kraan open.

Corruptie, een gebrek aan transparantie en een pak geld dat al dan niet illegaal uit de voetbalwereld verdwijnt. De problemen die het Belgische voetbalschandaal van afgelopen week aan de oppervlakte bracht, zijn een wereldwijde bezorgdheid. Niet voor niets besteedde de FIFA in september ook aandacht aan die problematiek.

Er liggen zelfs enkele voorstellen op tafel. Eén daarvan: het in 2015 afgeschafte licentiesysteem - waar elke makelaar wereldwijd aan moest voldoen - nieuw leven inblazen, met strengere regels dan voorheen. Een andere optie is zogenaamde clearing houses aanstellen, onafhankelijke organisaties die controleren of het geld wel bij de juiste partijen terechtkomt en dus niet in de zakken van tussenpersonen (of bestuurslui) belandt. De FIFA wil ook dat het voortaan niet langer de clubs zijn die makelaars betalen, maar wel de spelers.

Zaligmakend zijn die plannen niet. Ook al omdat de FIFA ten vroegste volgend jaar de plannen kan omzetten in concrete actie. In België kan het sneller gaan, hoopte Marc Coucke afgelopen weekend nog. Maar een topman van een club uit 1A gelooft niet dat onze voetbalinstanties het probleem van de makelaars alleen kunnen oplossen.

‘De overheid moet ook haar verantwoordelijkheid nemen. De bond en de Pro League kunnen dat niet alleen’
Topman uit 1A

Onafhankelijke mensen

"De overheid moet ook haar verantwoordelijkheid nemen", luidt het. "De voetbalbond en de Pro League kunnen dat niet alleen. Alleen zo kan er een oplossing gevonden worden voor de problemen. Er moeten onafhankelijke mensen aangesteld worden. Het voorbeeld is er: in Engeland moeten alle lonen via de bond aangegeven worden, daar is het transparant."

Ook Michel Louwagie pleitte in het verleden al voor een oplossing in die richting. De manager van AA Gent verkondigde vorig seizoen nog dat er nood is aan een onafhankelijk orgaan, naar Engels model. Dat bevordert de transparantie, het zorgt ook voor een betere controle op onder meer scheidsrechters en clublicenties. Louwagie kaartte dat toen ook aan binnen de Pro League, maar de voorbije maanden kwam er geen schot in dat dossier. Nu de bom is gebarsten, wordt het thema weer van onder het stof gehaald. Sommige bestuurders dringen erop aan om nog deze week in spoedberaad te komen binnen de Pro League.