Formatie in Oostende: na CD&V gaat ook N-VA in zee met Tommelein

© BELGA

Bart Tommelein (Open VLD) heeft de Oostendse N-VA kunnen overtuigen om samen met hem en CD&V in zee te gaan. De drie partijen vormen zo een blok om de SP.A van huidig burgemeester Johan Vande Lanotte onder druk te zetten. Dat meldt VTM Nieuws.

adm

Gisteren kon Tommelein de Oostendse CD&V al overtuigen om samen met hem coalitiegesprekken met N-VA en Groen te voeren. Nu stapt ook de lokale N-VA in het vernieuwingsproject van Tommelein. Beiden hadden geen uitnodiging ontvangen van de Stadslijst van burgemeester Vande Lanotte.

“Ik heb bevestiging gekregen dat N-VA niet meestapt in een andere coalitie zonder Open Vld en CD&V, en dus ook hun lot aan dat van ons verbindt”, aldus Bart Tommelein die woensdagochtend zijn gespreksronde verder zette. “Ook dit gesprek was louter inhoudelijk en ging niet over postjes of mandaten. Ook bij N-VA bindt er ons meer dan dat er ons scheidt”, aldus Tommelein. “Dat houdt dus in dat we nu 19 van de 41 zetels in handen hebben. Ik heb er nog twee nodig. En ik sluit daarvoor niets of niemand uit”, zei hij.

Tommelein vindt dat hij aan zet is omdat hij na verkiezingszondag er stevig op vooruit ging. Hoewel de Stadslijst met 22.8 procent van de stemmen de grootste blijft, vindt Tommelein dat hij het signaal van de kiezer niet mag negeren. Hij gaf aan een “vernieuwende” coalitie op poten te willen zetten met Groen, N-VA en CD&V.

De laatste horde voor Tommelein is Wouter De Vriendt van Groen. Hij gaf al aan niet warm te lopen voor voor een bestuursproject met N-VA, maar als ook hij in het vernieuwingsproject van Tommelein stapt, is Vande Lanotte zijn sjerp kwijt. Zijn lot lijkt overigens al bezegeld. De Stadslijst en Groen kunnen geen meerderheid vormen.

“Groen is dus nodig als we de vernieuwing willen doorzetten. N-VA wil zelf ook praten met Groen om raakvlakken te zoeken”, aldus nog Tommelein. “Donderdag zit ik samen met de partij. Ik zet Groen niet met de rug tegen de muur.”

Groen komt als laatste aan de beurt in de gespreksronde omdat Tommelein de vijfde grootste partij in Oostende en lijsttrekker Wouter Devriendt, die voorstander was paarsgroen, de mogelijkheid wou bieden om intern te spreken over een coalitiedeelname.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen