Boze politieagenten melden zich weer massaal ziek. Wie toch de nacht wil doen, krijgt een extra beloning

© rdb

Het water tussen de politievakbonden en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) is nog nooit zo diep geweest. De politie wil voorlopig zelfs niet meer rond de tafel zitten om verder te onderhandelen. Zo’n 1.000 Brusselse agenten hebben zich vandaag al ziek gemeld. De korpschef van de zone Marlow belooft vrijwilligers die toch de nachtshift willen doen zelfs twee dagen verlof.

tg

De chaos bij de Brusselse politie is nu compleet. Bij het onderhandelingscomité zijn de vier vakorganisaties opgestapt. De maat is vol, klinkt het. “We praten nergens meer over tot er oplossingen komen voor onze problemen. De bal ligt nu in het kamp van minister Jambon”, klinkt het.

Politieagenten melden zich ook vandaag weer massaal ziek. Vakbond NSPV meldt dat er vanmorgen al meer dan 1.000 Brusselse agenten zich ziek gemeld hebben. Commissariaten, zoals het hoofdcommissariaat aan de Kolenmarkt in Brussel, zijn gesloten. Wie problemen heeft – zo staat er op de deur te lezen – moet maar naar 101 bellen.

“Denk aan uw kind”

In de politiezone Marlow (Ukkel, Watermaal-Bosvoorde en Oudergem) hebben agenten een mail gekregen van de korpsleiding waarin die zegt de onrust in zekere mate te begrijpen. Maar “een actie waarbij zelfs geen waarborgen zijn om dringende interventies af te handelen, is een brug te ver. Het zal uw kind maar zijn dat juist op dat moment nood had aan dringende politiehulp...”, klinkt het.

Overdag vindt men nog net genoeg personeel om de dringende interventies af te handelen. Tijdens de nachtshiften stelt zich wel een probleem. Dat was vorige nacht al het geval en ook de komende nacht wordt een probleem als er niet snel oplossingen komen.

“Daarom doe ik een oproep aan collega’s van alle diensten die willen inspringen om de nachtshift te verzekeren”, klinkt het in de mail die Nieuwsblad.be kon lezen. Wie vanavond vrijwillig de nacht komt doen, krijgt in ruil twee dagen dienstvrijstelling of verlof.

“Zover zijn we dus gekomen. Zo diep zit het probleem bij de politiemensen”, zeggen de vakbonden.

Werkwilligen bedreigd

Hoofdcommissaris Patrick Evenepoel zegt donderdagmiddag in een persbericht dat hij niet kan instemmen met de gebruikte methode. “Die bedreigt namelijk rechtstreeks de missies van de basispolitiezorg.”

“Het is onaanvaardbaar dat vanwege het grote aantal onbeschikbaarheden ten gevolge van ziekte, onze collega’s en burgers letterlijk gegijzeld worden. Bovendien kan ik het niet aanvaarden dat de personeelsleden die wel nog hun diensten verzekeren, via sociale media worden beledigd en zelfs bedreigd. Ik doe daarom een beroep op de vakbonden om hun leden te sensibiliseren om onze ethische principes en deontologie onder alle omstandigheden te laten zegevieren”, zegt hij.

De Brusselse politie wil dat minister Jambon het premiestelsel vereenvoudigt en de regeling rond pensioen en ziektedagen herbekijkt. Daarnaast klagen agenten de werkdruk en het vele geweld aan dat tegen agenten wordt gebruikt.

LEES OOK. Kwart van Brusselse politieagenten meldt zich ziek, Europese en Euraziatische top niet in gevaar.

De politievakbonden NSPV, VSOA, ACV en ACOD wachten nu op een initiatief van Jambon.

De Brusselse korpsen geven toe dat er behoorlijk wat gepuzzeld moet worden om alle diensten te verzekeren. Vooral de interventiediensten, die als eerste uitrukken bij noodoproepen, bleven gisteren onderbemand. “Als het nodig is, sluiten we ook vandaag commissariaten om in patrouilles te voorzien”, zegt Brussels politiewoordvoerster Ilse Van de Keere.

Jambon: akkoord over lonen

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) heeft de top van de federale en lokale politie deze namiddag gevraagd correcte informatie te verspreiden over een aantal dossiers die aan de basis liggen van sociale onrust binnen het politiekorps. Hij kondigde aan dat er “puzzelwerk” aan te pas is gekomen, maar dat voldoende capaciteit werd vrijgemaakt om de veiligheid te garanderen tijdens de Europese topvergaderingen in Brussel deze week.

De voorbije dagen hebben grote aantallen agenten die opgevorderd waren voor de EU- en ASEM-top zich ziek gemeld. Minister Jambon kreeg daarover van verschillende fracties in de Kamer vragen voorgeschoteld, waarbij de oppositie zich scherp uitliet over zijn beleid. De minister af aan dat de werkdruk voor de politie de afgelopen dagen, weken en maanden erg hoog is geweest. Vier concrete dossiers liggen volgens hem aan de basis van de onrust.

Jambon zegt de discussie over de verloning niet te snappen. “Er was immers een akkoord van drie van de vier vakbonden om het loon voor heel wat agenten volgend jaar op te krikken. Bovendien wordt niet geraakt aan het regime voor de weekends en de overuren”, verzekert de vicepremier.

Hij zegt ook dat elke suggestie om geweld tegen de politie aan te pakken, werd geïmplementeerd of binnenkort wordt geconcretiseerd. “Mijn deuren staan open voor bijkomende maatregelen”, aldus nog Jambon.

Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld) reageerde misnoegd op de vele ziektebriefjes die agenten dezer dagen voorgeschreven krijgen. “Wie gaat er nog allemaal besmet raken met de politiegriep? Dit misbruik van de ziekteverzekering met medeplichtigheid van artsen is gewoonweg schandalig.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen