Tommelein sluit in Oostende coalitie met Stadslijst van Vande Lanotte niet langer uit, maar dan doet N-VA niet meer mee

Bart Tommelein van Open VLD sluit een coalitie met de Stadslijst van Johan Vande Lanotte niet langer uit. Dat zegt hij zelf donderdagvoormiddag. Een coalitie met de Stadslijst zou voor Tommelein wel betekenen dat dit dan een coalitie is zonder Groen van Wouter De Vriendt.

lbo, dja

Het is een opvallende bocht die Tommelein maakt. Eerder deze week zei de Open VLD-kopman dat hij nog liever géén burgemeester wordt in Oostende dan dat hij een coalitie zou vormen met de lijst van Vande Lanotte, zelfs als die laatste uit de lijst zou stappen. Tommelein gaf aan voluit voor een “vernieuwingscoalitie” te willen gaan, en dat kon volgens hem niet met de “oude krokodillen van de Stadslijst”. Hij stuurde aan op een coalitie tussen Open VLD, CD&V, N-VA en Groen.

Donderdagvoormiddag klinkt het echter anders, en sluit Tommelein een samenwerking met de Stadslijst dus niet langer uit. Dat komt onder andere door Groen: die partij gaf voor de verkiezingen al aan niet met N-VA in een coalitie te willen stappen. Groen wil voor een paarsgroene coalitie gaan. “Als Groen niet akkoord gaat, kunnen we praten met de Stadslijst en is ook een coalitie tussen Open VLD, CD&V, N-VA en de Stadslijst nog mogelijk”, zegt Tommelein.

(Lees verder onder de foto)

© dja

Maar in dat geval zou N-VA, die al haar engagement had uitgesproken voor een samenwerking met Open VLD, zich weer terugtrekken. Want zij willen niet met de Stadslijst in het bestuur zitten. “Wij gaan niet in zee met de Stadslijst. Numeriek zouden we ook niet nodig zijn”, zegt Björn Anseeuw van N-VA. “Als het met de Stadslijst is, is het zonder mij.”

En dan zouden Open VLD, de Stadslijst en CD&V overblijven. Dat is de huidige meerderheid. Maar de kans dat Tommelein met de huidige meerderheid wil voortdoen, is eerder klein. En dus dreigt een complete patstelling.

Paarsgroen

Donderdagvoormiddag zaten Groen en Open VLD alleszins wel rond de tafel. “Een constructief gesprek”, zo klonk het na afloop. “We hadden een goed gesprek met Groen en ik heb nog altijd het vertrouwen dat er een vernieuwingscoalitie kan gevormd worden”, zegt Tommelein. Hij gaat nu alle bekommernissen in een tekst gieten, voorleggen aan de partners van de ‘ménage à trois’ – CD&V en N-VA – en volgende week terugkoppelen naar Groen. “Bedoeling is om die bekommernissen weg te werken”, aldus Tommelein.

De Open VLD-lijsttrekker blijft er wel bij dat paars-groen voor hem geen optie is. Groen-kopman De Vriendt sluit echter geen deuren en wil gerust het tweede gesprek aangaan. “We zijn beleefde mensen, dus we willen zeker spreken. Maar we moeten nu ook het initiatief van John Crombez (SP.A-voorzitter, nvdr.) afwachten. Wij hebben Bart Tommelein niet kunnen overtuigen, misschien kan John Crombez dat wel”, aldus De Vriendt. “We blijven ‘volle bak’ gaan voor een paars-groene coalitie.”

© dja

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen