Direct naar artikelinhoud
Reportage

Jongste burgemeester van België: “Je zet je op een lijst en dan ben je plots burgemeester”

Arnaud Allard, de nieuwe burgemeester van Vresse-sur-Semois.Beeld ID/ Valentin Bianchi

Na jaren van politieke instabiliteit hebben de inwoners van Vresse-sur-Semois voor vernieuwing gekozen. Maar dat zoiets ook betekent dat Arnaud Allard (27) burgemeester zou worden, had niemand verwacht. Ook Allard niet.

“Lekker rustig, mooie natuur”, omschrijft de Robert De Haan (67), Vresse-sur-Semois. Na een tocht door de Vogezen besloot de Nederlander om zijn mobilhome voor een dagje op een camping in de Ardennen te parkeren. Daar zit hij aan de oever van de Semois in het gezelschap van zijn twee honden een boek te lezen. Dat de uitbater van deze camping plots ook burgemeester geworden is, weet De Haan ook. “Heb ik vanochtend gehoord, ja. Vind ik wel prima.”

Aan de receptie van de camping is de vader, Pierre Allard, ondertussen druk bezig om vragen van nieuwe bezoekers te beantwoorden. Behalve over praktische zaken en over het weer, gaat het gesprek ook over zijn zoon. Een flyer van de partij ECD, Ensemble pour une Commune Dynamique, ligt nog onachtzaam op het bureau. “C’ est la surprise”, zegt de vader. “We zijn heel tevreden, maar verwacht hadden we dit inderdaad niet.”

‘C’ est la surprise. We zijn heel tevreden, maar verwacht hadden we dit niet’
Pierre Allard, vader van Arnaud
Jongste burgemeester van België: “Je zet je op een lijst en dan ben je plots burgemeester”
Beeld ID/ Valentin Bianchi

Changement

De familie Allard baat de camping, gelegen in Bohan, een van de kleine dorpjes die samen onder Vresse-sur-Semois vallen, nu al vijftig jaar uit, vertelt de vader. De streek moet het hier hebben van het toerisme en als we rondrijden door de dorpjes – langs smalle baantjes met scherpe bochten – horen we ook dat een burgemeester met kennis van zaken daarom niet zo slecht is.

Maar waar het echt om draait, is de changement die de jonge man van 27 jaar kan brengen. Allard stond pas vijfde op de lijst van het ECD, maar omdat hij de meeste voorkeurstemmen heeft gehaald (633), werd hij naar het burgemeesterschap gekatapulteerd. “Iemand jong met nieuwe ideeën kunnen we alleszins gebruiken”, zegt een dame met zwart haar in de sandwicherie van Vresse. “Van alle verkozenen die we nu hebben, heeft bijna niemand politieke ervaring.”

Op de camping van de familie Allard is alles rustig.Beeld ID/ Valentin Bianchi

Het ECD valt in die zin misschien wel te vergelijken met het Franse En Marche dat ineens zijn Macron gevonden heeft. Dat de hang naar vernieuwing hier in Vresse zo groot is, komt voort uit de geschiedenis van de vorige legislatuur. De partij LDM, die in 2012 als enige naar de kiezer trok, viel uit elkaar, waardoor er in Vresse uiteindelijk twee partijen waren in plaats van een. “Zo hadden we toch nog een oppositie”, vertelt een man met een lichte grijze baard in het gebouw van de sociale dienst. Nadat een schepen en een gemeenteraadslid waren opgestapt, moesten de inwoners van Vresse trouwens vorig jaar al eens naar de stembus om een einde te maken aan een politieke impasse. Ook kwam er nog een burgemeesterswissel.

Allard vindt het zelf allemaal een “ongelofelijk verhaal”, zegt hij. “Je zet je op een lijst en je denkt dat je misschien gemeenteraadslid wordt en dan ben je plots burgemeester.” Om niet te veel risico te nemen, had Allard ook gekozen voor een plaats op het midden van de lijst, maar de kiezer duwde hem zondag naar de kop. “Er rust nu een enorme verantwoordelijkheid op mij”, zegt Allard, die zijn ploeg moet voorbereiden om goed uit de startblokken te komen.

‘Eigenlijk zijn de problemen dezelfde als die van een camping. Er is het sociale, de economie en je moet zorgen voor water en elektriciteit’
Arnaud Allard

Water en elektriciteit

Allard acht zichzelf zeker geschikt voor de job, en het runnen van een kleine gemeente heeft hij al eerder vergeleken met het uitbaten van een camping. “Eigenlijk zijn de problemen dezelfde”, zegt hij. “Er is het sociale, de economie en je moet zorgen voor water en elektriciteit. Ik ken gelukkig van alles een beetje. Ik ben ook iemand van het terrein, die simpele dingen wil voorstellen, maar ze dan echt wil realiseren.”

Een van die zaken is effectief de waterbedeling in Vresse, waar onlangs nog problemen mee zijn geweest. Aan de kerktoren van Bohan, heeft beenhouwer Laurent Noel er alvast een goed oog in. “Deze ploeg komt op zijn minst goed overeen”, zegt hij. “Laat ze die zes jaar nu maar doen et on verra bien.”

Water en elektriciteit
Beeld ID/ Valentin Bianchi

Ook rechtstreekse gemeenteraadsverkiezingen in Vlaanderen?

Anders dan in Vlaanderen, wordt de burgemeester in Wallonië zo goed als rechtstreeks verkozen. Daar geldt dat wie binnen de meerderheid de meeste voorkeurstemmen achter zijn naam krijgt, automatisch wordt voorgedragen voor de sjerp.

De liberale burgemeester Bart Somers heeft zich ook al een voorstander getoond van dat soort rechtstreekse verkiezingen, omdat dat een einde zou maken aan een hele hoop discussies die nu enkel in achterkamers gevoerd worden. In een studiodebat op VTM ging Somers zelfs nog verder en vond hij dat kiezers ook over de coalitie moesten kunnen beslissen met een systeem van twee rondes. “In een eerste ronde komen de kandidaten tegen elkaar op, in een tweede ronde maken de twee best geplaatste een coalitie en bieden zich aan de kiezer aan”, zei hij.