Direct naar artikelinhoud
Boete

Kunstenaar Wim Delvoye riskeert boete van 600.000 euro voor bouw- en milieuovertredingen

Wim Delvoye.Beeld Karel Duerinckx

Kunstenaar Wim Delvoye riskeert een boete van 600.000 euro voor een reeks bouw- en milieuovertredingen bij de renovatie van zijn kasteel in Melle.

De 53-jarige kunstenaar wilde het kasteel De Bueren in Melle renoveren en het bijbehorende domein uitbouwen tot een sculpturenpark. Hij zou daarbij echter niet alle milieu- en bouwregels hebben nageleefd.

Delvoye wordt er zo van beschuldigd dat hij tussen 2008 en 2011 onder meer een betonplateau naast het kasteel liet gieten en twintig bomen zonder vergunning liet vellen. Ook de walgracht werd verbreed over een lengte van 370 meter. 

Delvoye werd eerder door de rechtbank van eerste aanleg over de hele lijn vrijgesproken, maar het parket en het Agentschap Natuur en Bos (ANB), dat de klacht indiende, gaat in beroep. 

Hallucinant

Volgens de procureur-generaal was Delvoye nochtans van alle richtlijnen op de hoogte. "Meneer Delvoye werd geïnformeerd wat hij wel en niet kon, en waar hij een vergunning voor moest hebben", klonk het op de zitting. "Maar zijn houding nadien is hallucinant. Zelden of nooit heb ik zo'n eigengereidheid en agressiviteit gezien."

“Zelden of nooit heb ik zo'n eigengereidheid en agressiviteit gezien”
Procureur-generaal

Vordering

De procureur vorderde een boete van 300.000 euro voor de kunstenaar zelf en evenveel voor de vennootschap achter Delvoye, die officieel eigenaar is van het kasteeldomein. 

In eerste aanleg was er 4.500 euro boete gevorderd voor Delvoye en 6.000 euro voor zijn vennootschap. "Ik heb zijn jaarrekeningen eens bekeken en de jaarwinsten belopen tussen de 61.800 euro en de 477.200 euro. Dan heeft het geen zin om hier een boete van 1.000 euro te vorderen. Dan wordt er achter onze rug gelachen”, klonk het.

Delvoye bevond zich vandaag in het buitenland en krijgt zelf het laatste woord op 25 oktober. 

Vordering
Beeld Didier Verbaere (DVL)