Direct naar artikelinhoud
Khashoggi

Wereldleiders zeggen bezoek aan economisch congres in Saudi-Arabië af

Een bewakingsagent voor de Saudische ambassade in Turkije, waar de verdwenen journalist Khashoggi het laatst gezien is.Beeld AP

Na belangrijke sprekers, sponsors en bedrijfsleiders zeggen nu ook ministers hun bezoek af aan het Future Investment Initiative, volgende week in Riyad. Ook Bracke ziet voorlopig af van een reis naar Saudi-Arabië.

en

De Franse minister van Financiën en Economie Bruno Le Maire en zijn Nederlandse en Britse collega’s trekken zich terug van het evenement, omwille van de verdwijning en vermoedelijke moord op journalist Jamal Khashoggi in de Saudische ambassade in Turkije. Ook de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin reist niet af. 

Het voorzitterschap van het Future Investment Initiative (FII) is in handen van Mohammad bin Salman, de Saudische kroonprins die onlangs bezoek kreeg van Amerikaans buitenlandminister Pompeo in verband met de verdwijningszaak. Het FII wordt ook het ‘Davos in the Desert’ genoemd, in een verwijzing naar het grote internationale forum in het Zwitserse Davos. 

Twitter bericht wordt geladen...

België was niet van plan federale of Vlaamse ministers te sturen naar Saudi-Arabië, onder meer omdat er dan al een staatsbezoek is in Portugal. 

Deze week moest België antwoorden op een uitnodiging voor een officieel bezoek van Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) aan Saudi-Arabië. Op de vergadering van fractieleiders in de Kamer stelde Bracke voor de beslissing uit te stellen. “Er moet eerst klaarheid komen over het lot van Khashoggi”, zegt CD&V-fractieleider Servais Verher­straeten.

De Saudische ambassadeur had Kamervoorzitter Bracke uitgenodigd om begin 2019 met een parlementaire delegatie een officieel bezoek te brengen aan het Saudische parlement. Eerder kwam een Saudische delegatie langs in het federaal parlement van ons land.

Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA)Beeld BELGA