Direct naar artikelinhoud
Alcoholbeleid

Minister De Block negeert advies Hoge Gezondheidsraad: toch nog bier of wijn voor wie 16 is

Ook wie minderjarig is, zal nog wettelijk bier mogen drinken.Beeld Photo News

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) vereenvoudigt de regels rond alcohol voor jongeren. Sterke dranken kunnen niet meer, maar een pint of glas wijn mogen wel nog. Hiermee gaat ze in tegen het advies van de Hoge Gezondheidsraad.

Gefermenteerde sterke dranken zoals vermout mogen 16-jarigen in ons land vandaag drinken. Gedistilleerde sterke dranken niet. Bier en wijn wel. Te complex, vond minister De Block, die besloot om de wetgeving te vereenvoudigen. 

Het wetsontwerp dat nu op tafel ligt – en dat wellicht vanaf volgend jaar van kracht wordt – houdt in dat wie 16 of 17 jaar is enkel nog bier, wijn en schuimwijn mag drinken. Glühwein? Desperado? Cubanisto? Dat wordt verboden. 

“Er komt nu voor iedereen een kristalheldere regel”, zegt De Block. “Wie 16 of 17 is, mag een pint of een glas wijn bestellen. In geval van twijfel mag iedereen naar de identiteitskaart vragen.” Kan iemand die niet voorleggen, dan mag men weigeren om alcohol te geven.

Met deze beslissing gaat De Block in tegen het advies van de Hoge Gezondheidsraad (HGR). Op haar vraag boog de HGR zich over de risico’s van alcoholgebruik. Hun conclusie was duidelijk: alcohol onder de 18 jaar moet verboden worden. 

‘Verbieden om te verbieden is niet de oplossing. We moeten vooral het problematisch gebruik aanpakken’
Maggie De Block (Open Vld), minister van Volksgezondheid

Dat De Block toch geen graten ziet in een pint of glas wijn, legt ze als volgt uit. “Verbieden om te verbieden is niet de oplossing. We moeten vooral het problematisch gebruik aanpakken.”

Drogredenen, vinden ze bij het Vlaams expertisecentrum voor Alcohol (VAD). “Eigenlijk gaat het helemaal niet over welke soort drank je precies nuttigt”, zegt directeur Marijs Geirnaert. “Het is de alcohol die voor problemen zorgt.” 

Dat het voor café-uitbaters of winkeliers op dit moment verwarrend is, erkent ze. “Maar die onduidelijkheid los je hiermee niet op. Je blijft hen vragen om rekening te houden met twee leeftijden: het ene mag vanaf 16 jaar, het andere vanaf 18 jaar.”

Verboden vrucht

Alle onderzoek toont aan dat drinken voor de leeftijd van 18 ernstige risico’s inhoudt. “De gevolgen voor het brein zijn nefast”, benadrukt Geirnaert. “Bovendien weet iedereen dat je een beter beleid kunt voeren als je een duidelijke grens stelt. Ook het advies van de Hoge Gezondheidsraad is helder. Het is dus onbegrijpelijk dat de minister dit niet volgt.”

De Block zelf geeft aan dat een verbod het omgekeerde effect zou hebben. “We moeten jongeren uitleggen wat de risico’s van alcohol zijn. De ouders vervullen daarbij een belangrijke rol. Maak van bier of wijn een verboden vrucht en ze worden alleen maar aantrekkelijker.”

‘Maak van bier of wijn een verboden vrucht en ze worden alleen maar aantrekkelijker’
Maggie De Block (Open Vld), minister van Volksgezondheid

Ook dat klopt volgens het VAD niet. “Wij doen jaarlijks een bevraging in het secundair onderwijs en vragen jongeren waarom ze wel of niet drinken. Bij diegenen jonger dan 16 jaar zijn er steeds meer die geen alcohol drinken. De reden volgens hen? ‘Omdat het wettelijk niet mag.’ Voor jongeren is zoiets duidelijk. Het is ook een argument om niet te moeten meedrinken en om te kunnen omgaan met groepsdruk.”

Dat een verbod betuttelend zou zijn, houdt volgens Geirnaert geen steek. “Wanneer is iets betutteling? Cannabis is toch ook verboden. Net zoals cocaïne. Terwijl je evengoed mensen hebt die het gebruik daarvan zonder problemen onder controle kunnen houden. En toch hoor je niemand beweren dat dit betuttelende maatregelen zijn. Behalve als het om alcohol gaat.”