Alleen nog bier en wijn voor minderjarigen, maar geen sprake van totaalverbod

© PN

Jongeren tussen 16 en 18 jaar mogen voortaan alleen nog bier en (schuim)wijn kopen in de supermarkt of op café. Dat besliste minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD).

jom, jvh

Volgens De Block was de regelgeving te complex. Gefermenteerde sterkedrank zoals vermout mocht wél vanaf 16 jaar, gedistilleerde niet. Ook alcoholpops zoals Breezer of bier met tequila zijn voortaan verboden. “De nieuwe regelgeving maakt het ook mogelijk voor handelaars om de identiteitskaart te vragen”, aldus de minister.

Alcohol helemaal bannen voor minderjarigen, zoals de Hoge Gezondheidsraad en verschillende experten hadden bepleit, wil De Block niet.

“Spreekt hier een minister van Volksgezondheid of van Economie?”

Luc Van Gorp, voorzitter van de Christelijke Mutualiteiten, is het niet bepaald eens met de beslissing van De Bock. Volgens Van Gorp zou de grens minstens op 18 jaar moeten liggen. “Hoe vaak is het al in het nieuws geweest dat zogezegd een stap vooruit wordt gezet, terwijl de minister adviezen blijft negeren, zowel van de Hoge Gezondheidsraad, de VAD (Vereniging voor Alcohol en Andere Drugproblemen, red.) als van de CM?”, aldus Van Gorp.

“Uit internationaal onderzoek blijkt dat alcohol drinken slecht is voor de ontwikkeling, en op 16 jaar is die ontwikkeling nog niet gedaan.” Daarnaast wijst de voorzitter dat het gebruik van alcohol gelinkt wordt aan de ontwikkeling van kankers. Hij stelt ook dat 16-jarigen zich nog erg laten beïnvloeden door hun omgeving, terwijl dat ze dat twee jaar later al veel minder doen. In 22 van de 28 EU-landen ligt de leeftijdsgrens op 18, zegt Van Gorp.

Verboden vrucht

Het argument van minister De Block dat alcohol enkel maar aantrekkelijker wordt als je er een verboden vrucht van maakt, vindt Van Gorp een minister van Volksgezondheid onwaardig. En dat jongeren de remmen zouden losgooien als ze pas op hun 18 mogen drinken, is een “nepargument”. “Men heeft in het verkeer een zone 30 ingevoerd om de veiligheid te waarborgen. Men weet dat auto’s daarbuiten sneller rijden, maar daarom gaat men ze toch nog niet afschaffen?”, stelt hij.

Van Gorp noemt de aanpak van De Block “corporatistisch”, terwijl ze beter de wetenschappelijke argumenten zou volgen. Want de minister vraagt aan verschillende instanties adviezen, maar slaat die in de wind. “Ik ben het zo moe om telkens opnieuw wetsvoorstellen te zien met een lichte verschuiving, die geen duidelijkheid scheppen”, zegt hij.

De CM-voorzitter wijst er nog op dat zelfs op economisch vlak de puzzel niet klopt. “Jaarlijks kosten ziekten en ongevallen door alcoholconsumptie 5 tot 6 miljard euro, terwijl de inkomsten van de taksen op alcohol 3 miljard bedragen”, zegt hij. En dat terwijl er wekelijks 12- tot 17-jarigen op de spoed terechtkomen door het drinken van alcohol.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen