Direct naar artikelinhoud
Gerecht

Verdachte Syriëstrijder die homo is vrijgesproken

Verdachte Syriëstrijder die homo is vrijgesproken
Beeld iStock

De 33-jarige Youssef I. uit Antwerpen is gisteren vrijgesproken door de rechters in Mechelen. De man werd eerder nog veroordeeld voor het ronselen van mogelijke Syriëstrijders, deelname aan een terroristische bende en het plannen van een aanslag in België.

Youssef I. kreeg toen tien jaar cel. De dertiger werd echter veroordeeld bij verstek. Hierop tekende de man verzet aan, waardoor er een nieuwe zitting werd vastgesteld.

Het federaal parket vroeg nadien om het vonnis te bevestigen en eiste vervolgens opnieuw tien jaar cel. De verdediging pleitte voor de vrijspraak. "Mijn cliënt is homo", vertelde zijn advocate. "Waarom zou hij zich aansluiten bij een beweging die homoseksualiteit niet tolereert?", vroeg zijn advocate zich af. "Bovendien is dit dossier flinterdun wat mijn cliënt betreft", voegde ze daar nog aan toe. Er zijn geen confrontaties geweest en ook de huiszoekingen leverden niets op.”

Het parket vond zijn geaardheid geen vereiste om hem niet schuldig te bevinden aan lidmaatschap van een terroristische organisatie.

Of de rechter bij haar vrijspraak de redenering van de geaardheid volgde, is niet bekend. Bij haar vonnis hield ze wel rekening met een gebrek aan bewijzen.