Direct naar artikelinhoud
Brussels Airport

Stiptheidsacties Brussels Airport opgeschort tot maandag

Archieffoto.Beeld BELGA

De stiptheidsacties van de douaniers op Brussels Airport zijn vanmiddag opgeschort, maar zowel ACV als ACOD laten weten dat ze maandag worden hernomen. 

De douaniers voerden vandaag voor de derde dag op rij een stiptheidsactie om het personeelstekort aan te klagen bij de diensten die personen en goederen controleren. In de loop van de voormiddag waren de acties nog verscherpt. De douaniers begonnen ook begonnen met controles van vertrekkende passagiers, terwijl ze de vorige dagen alleen de bagage van aankomende reizigers hadden doorzocht.

Om 12 uur werden de acties voorlopig opgeschort. Volgens de woordvoerster van Brussels Airport was de hinder te vergelijken met die van gisteren. Dat betekent dat de passagiers aan de douane een half uur tijd verloren.

“Vage beloften”

De stiptheidsacties worden maandag hernomen. Van het overleg met de administrateur-generaal van de douanediensten, Kristiaan Vanderwaeren, dat gepland is voor volgende dinsdag, verwacht vakbondsman Aimé Truyers van ACOD geen concrete resultaten. “Vanderwaeren mag ook maar zover gaan, als minister Van Overtveldt (N-VA) hem laat gaan”, zegt de socialistische vakbondsman, “en de minister doet wel wat vage beloften over nieuwe aanwervingen, maar hij legt ons geen concrete voorstellen voor.”

“We zullen wel naar dat overleg gaan volgende dinsdag, maar ik hoop dan wel dat er daar ook iets inhoudelijks op tafel zal liggen”, besluit Truyers.

Vakbondsman Marc Nijs reageerde eerder vandaag al negatief op het voorstel van minister van Financiën Johan van Overtveldt (N-VA) om op korte termijn meer mensen aan te werven. “Dat zal gebeuren in het kader van de brexit en heeft dus niets te maken met het huidige personeelstekort”, klinkt het.

35 kilogram smokkelwaar

De douaniers hebben tijdens hun stiptheidsacties van vandaag en afgelopen twee dagen al heel wat “belangrijke vondsten” gedaan, zo meldt de christelijke vakbond ACV Openbare Diensten. De vakbond ziet hierin “een bewijs dat meer personeel echt wel broodnodig is.” Zo werden tot zover 35 kilogram drugs, goud, een koffer vol met valse geneesmiddelen en cosmetica, sigaretten en véél cash geld in beslag genomen. “De berg in beslag genomen smokkelwaar wordt steeds groter”, stelt vakbondssecretaris Marc Nijs van ACV vast. “Extra controles zijn dus allesbehalve een overbodige luxe.”