Vereeck wordt schepen als naam gezuiverd is

Lode Vereeck (Open VLD). © luc daelemans

In het Limburgse Diepenbeek is er een einde gekomen aan de vaudeville die dreigde tot onbestuurbaarheid te leiden. Een meerderheid van N-VA, Open VLD, CD&V en Groen (15 zetels op 25) zal er de komende jaren de gemeente besturen. Opvallend: Lode Vereeck dokterde zelf een compromis uit toen bleek dat een aantal CD&V-vrouwen problemen hadden met zijn figuur. Hij wordt na drie jaar schepen, op voorwaarde dat zijn naam gezuiverd is.

Marjan Justaert

Het zijn soms de kleinste gemeenten waar de gekste bochten worden genomen. In Diepenbeek, naast Hasselt, leek de lokale politiek afgelopen week wel een circus met CD&V in de rol van windhaan. Maar gisterenavond laat raakte men er dan toch uit: een ‘vierkoppige draak’ van N-VA, CD&V, Open VLD en Groen zal de gemeente besturen, N-VA’er Rik Kriekels krijgt de sjerp. De grootste partij Puur (9 zetels), die vandaag de burgemeester levert, verzeilt in de oppositie.

Het nieuwe bestuur wil een voorbeeld stellen door het aantal schepenen te verminderen van 6 naar 5. ‘Oorspronkelijk wilden we nog verder gaan en afbouwen naar 4, maar op aandringen van CD&V is er toch een vijfde mandaat bijgekomen dat gedeeld wordt door onze partijen’, aldus Lode Vereeck (Open VLD).

‘Souplesse en politiek inzicht’

De liberale professor en senator, die in de aanloop naar de verkiezingen in opspraak kwam wegens ongewenst verbaal gedrag aan de UHasselt, neemt na drie jaar de fakkel over van een CD&V’er en wordt schepen op voorwaarde dat zijn naam gezuiverd is. Vereeck: ‘Toen ik in Het Belang van Limburg las dat sommige CD&V-vrouwen het moeilijk hadden met mijn persoon, heb ik onmiddellijk naar de N-VA gebeld om een wisselmandaat voor te stellen. Als alles achter de rug is - en daar ga ik van uit - word ik na drie jaar schepen van mijn geliefde departementen: financiën en begroting, economie en universitaire campus.’

‘Het is dankzij de souplesse en het politieke inzicht van Lode dat het zo snel gelukt is om een coalitie te vormen’, looft Geert Vertongen (N-VA). ‘Hij is meteen tegemoetgekomen aan alle opmerkingen van CD&V.’ De N-VA is opgelucht dat er uiteindelijk witte rook is, na een woelige week.

Vertrouwensbreuk?

Rest de vraag: zal het lukken om met CD&V te besturen? De partij van voorzitter Edgar Vandebroek overhandigde op de dag van de verkiezingen een ondertekende voordrachtsakte voor Rik Kriekels (N-VA). Er zou een grote coalitie gevormd worden met N-VA, Open VLD en Pro 3590. Maar nog diezelfde dag kreeg de partij spijt van haar beslissing wegens een beter aanbod van Puur. Ook de socialisten van Pro 3590 voelden ineens veel voor Puur… De ‘progressieve’ coalitie zou CD&V bovendien een extra schepen opleveren.

Probleem: de getekende voordrachtsakte. Die is bindend. Verkozenen die twee akten ondertekenen, mogen als straf zes jaar geen burgemeester, schepen of raadsvoorzitter worden. Het kwam niet tot een tweede voordrachtsakte, wel een intentieverklaring. Maar die heeft CD&V gisteren dan toch weer ingetrokken: de partij kiest dan toch voor de grote coalitie - weliswaar met Groen in plaats van Pro 3590.

‘We laten de hele heisa nu achter ons, en beginnen met een propere lei’, reageert N-VA’er Geert Vertongen. ‘Het vertrouwen is wat ons betreft niet geschaad, omdat schepen Jos Leroi altijd woord heeft gehouden en standvastig is geweest, tegen zijn afdeling in. Dat was niet simpel met al dat geschipper, maar uiteindelijk heeft het bestuur van de afdeling ingezien dat het best was hem te volgen.’

Ook volgens Vereeck is er geen sprake van een barst in de samenwerking. ‘CD&V heeft ons aangetoond hoeveel subsidies we als gemeente Diepenbeek de afgelopen 24 jaar zijn misgelopen omdat we een burgemeester van een lokale partij hebben. Nu besturen we met allemaal nationale partijen, en dat geeft ons meer bestuurskracht.’