Direct naar artikelinhoud
Molenbeek

Catherine Moureaux wil kanaalplan heronderhandelen

Patrouille van de politie in Molenbeek.Beeld Jan Aelberts

Molenbeeks PS-kopstuk Catherine Moureaux heeft nog geen coalitie op de been, maar wel al een relletje met minister van Binnenlandse Zaken Jambon. Al was ze verkeerd geïnterpreteerd, want ze wil het Kanaalplan niet weg, maar wel opnieuw onderhandelen.

“Ik wil meer agenten”, zegt Moureaux. “Ik wil een echte nabijheidspolitie, om het contact met de burgers te verbeteren. Er ontbreken wijkagenten en er ontbreken agenten om de verkeersveiligheid en nachtrust te laten respecteren.”

Door het Kanaalplan zijn er 50 agenten bijgekomen in de politiezone Brussel-West, die naast Molenbeek, ook de gemeentes Koekelberg, Jette, Ganshoren en Sint-Agatha-Berchem telt. Daardoor telt de zone nu in totaal 928 agenten. 

“In 2015 is vastgelegd dat onze zone eigenlijk recht heeft op 1.010 agenten”, zegt de woordvoerder van de politiezone. 

Het kabinet Jambon wijst erop dat de politiescholen vol zitten en het nog jaren kan duren tot het tekort aan agenten is opgelost. 

Deze week hebben Brusselse politieagenten zich massaal ziek gemeld uit protest tegen de werkdruk, niet toevallig tijdens een grote Euraziatische top in de hoofdstad. 

Bij politievakbond VSOA klinkt onvrede over het tekort, maar dat zou zich in Molenbeek niet situeren bij de wijkagenten. “De wijkcommissariaten zitten vol, maar de interventiediensten kampen met een deficit”, zegt Kris Verstraeten (VSOA Brussel West). 

Vakbondsman Kris Verstraeten.Beeld Marc Baert