Nog geen weekendplannen? Deze tips brengen heil

Heb je geen flauw idee wat te doen dit weekend? Deze tips kunnen je inspireren. 
door
Mare
Leestijd 1 min.

Arenbergfestival

(20/10 tem 21/10, Leuven)

In Leuven is 2018 het jaar van de Arenbergs, het adellijke geslacht dat vijf eeuwen lang zijn stempel drukte op de stad. Het Arenbergfestival wordt geopend zoals de familie dat zelf gedaan zou hebben: met een groot feest voor iedereen. Je kan dit weekend rondneuzen in hun kasteel, in een futuristisch ruimtetoestel kruipen en lekkers uit het verleden én de toekomst proeven. Museum M toont intussen nog tot eind januari de geschiedenis van de Arenbergs én hun indrukwekkende kunstcollectie, met topstukken van Rubens, Bruegel en Veronese.

OORtreders

(20/10, Neerpelt)

OORtreders festival, dat is een dagje grasduinen in avontuurlijke muziek en geluidskunst van jonge makers op een bijzondere locatie in de Limburgse kanaalzone. Kunstenaars uit binnen- en buitenland komen zaterdag samen in Neerpelt met een gemeenschappelijke focus: geluid, en hoe dat te gebruiken om te communiceren en buiten de lijntjes te kleuren. Laat je overdonderen door de indrukwekkende installaties in het klankenbos en meeslepen door de vernieuwende sounds op het podium.

Nacht van de Duisternis

(20/10, Verschillende locaties in Vlaanderen)

Nachtraven, verenigt u! Dit weekend gaan overal in Vlaanderen de lichten uit, om plaats te maken voor totale duisternis. Grijp je kans: trek eropuit, desgewenst met zaklamp of fakkel, en ontdek welke dieren tevoorschijn komen wanneer de lichten uit gaan. Kijk zeker ook eens naar boven: blijkt dat er een prachtige sterrenhemel schuilgaat achter al die lichtvervuiling! Op veel plekken kan je achteraf nog napraten met een drankje en een vuurtje, of gewoon gezellig in het donker.

Brussels Canal Run

(20/10, Brussel)

Het is oktober: je goede voornemens van januari ben je waarschijnlijk al lang weer vergeten. Liggen je loopschoenen dus al maanden in een of andere hoekje stof te vergaren? Vrees dan niet voor je conditie, dit weekend krijg je de kans om ze nog eens aan te trekken. Het parcours van de Brussels Canal Run leidt je doorheen Molenbeek en Anderlecht, langs de industriële centrumwijken maar ook door de bucolische buitenwijken van Brussel. Het moet niet altijd het Atomium zijn, nietwaar?

Giselle

(Nog tot 24/10, Gent)

Ballet Vlaanderen brengt met Giselle een van de meest geliefde balletstukken aller tijden. Maar dat wil niet zeggen dat het een klassieke voorstelling wordt: de gerenommeerde Brits-Bengaalse choreograaf Akram Khan vertaalt het tijdloze sprookje over de verlossende kracht van liefde naar vandaag, en het resultaat is indrukwekkend. Nog tot 24 oktober in Gent, in november ook nog in Antwerpen en Charleroi.