Groen niet onder de indruk van klacht Vlaams Belang

Meyrem Almaci. © BELGA

Groen is niet onder indruk van de klacht die het Vlaams Belang heeft ingediend tegen voorzitster Meyrem Almaci voor laster en eerroof, omdat ze de partij racistisch had genoemd. ‘We gaan ons altijd blijven verzetten, in woord en daad, tegen racisme en discriminatie. Een klacht van het Vlaams Belang verandert daar niets aan.’

Groen is niet onder de indruk van de klacht die Vlaams Belang heeft ingediend tegen Groen-voorzitster Meyrem Almaci, onder andere voor smaad. ‘We gaan ons blijven verzetten, in woord en daad, tegen racisme en discriminatie. Een klacht van het Vlaams Belang verandert daar niets aan’, klinkt het bij een woordvoerder. De groenen wijzen er fijntjes op dat ‘de partij die altijd schermt met vrije meningsuiting nu iemand aanvalt die haar vrije mening verkondigt’.

Almaci had de partij in het kopstukkendebat op Eén racistisch genoemd, waarop Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken klacht indiende tegen zijn collega voor smaad en laster en eerroof. Hij baseert zich daarvoor op een recent arrest waarin een rechter oordeelt dat de Vlaams Belang-huisuitgeverij Egmont niet geweerd mag worden van de Boekenbeurs, omdat niet bewezen is dat de partij racistisch of discriminerend is.

De klacht tegen Almaci is vooral symbolisch: als Kamerlid geniet ze parlementaire onschendbaarheid voor alle uitspraken die ze in haar functie doet.