Direct naar artikelinhoud
Saudi-Arabië

Turkije: “Wij kunnen bewijzen wie verantwoordelijk is voor lot Khashoggi”

Het vraagstuk rond de dood van de Saudische kritische journalist Jamal Khashoggi lijkt langzaam maar zeker te worden opgelost.Beeld AFP

Turkije heeft “bewijsmateriaal in handen over wat er met Jamal Khashoggi is gebeurd en wie er verantwoordelijk is”. Dat heeft de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu gezegd over de mysterieuze verdwijning van de Saudische journalist.

Het is de eerste keer dat Turkije met een officiële verklaring komt over het lot van de Saudische dissident. Eerder zei president Erdogan dat er in het Saudische consulaat in Istanboel, waar Khashoggi op 2 oktober verdween, bewijsmateriaal was overgeschilderd. De Turkse minister van Justitie liet eerder dan weer weten dat de Khashoggi-zaak ‘grondig’ wordt onderzocht en dat de resultaten ‘binnenkort’ openbaar worden gemaakt.

Çavuşoğlu sprak berichten in Turkse en Amerikaanse media tegen dat hij een geluidsopname had gedeeld van het martelen en vermoorden van de journalist met zijn Amerikaanse ambtsgenoot Mike Pompeo, die woensdag in de Turkse hoofdstad Ankara was. Hij noemde het ‘uitgesloten’ dat Turkije Pompeo of enige andere Amerikaanse functionaris een geluidsopname heeft gegeven die te maken heeft met de verdwijning van Khashoggi. Hij voegde er aan toe dat Turkije met bewijzen zou komen zodra de Turkse recherche het onderzoek heeft afgerond.

Onderzoek

Turkse rechercheurs doen sinds gisteren onderzoek in het Belgrado-bos aan de rand van Istanboel en in de stad Yalova. Ze hopen daar de lichamelijke resten van de Saudische journalist te vinden. Die twee locaties zijn in beeld gekomen doordat via veiligheidscamera’s langs de wegen vanaf het Saudische consulaat de routes van twee consulaire auto’s in kaart konden worden gebracht.

Saudi-Arabië spreekt de Turkse lezing tegen, maar is niet met een eigen versie over de verdwijning van  Khashoggi gekomen. De Saudische consul in Istanbul, Mohammed al-Otaibi, heeft Turkije op 16 oktober verlaten. 

“Raadselachtig verkeersongeluk”

Turkse media meldden dat een vermeend lid van het Saudische 'doodseskader’ van Khashoggi, een 31-jarige luchtmachtofficier, bij “een raadselachtig verkeersongeluk” in Saudi-Arabië is omgekomen.

De Amerikaanse president Donald Trump erkende gisteren dat Khashoggi waarschijnlijk dood was. Hij dreigde met “heel ernstige” gevolgen voor Riyad als de betrokkenheid van Saudi-Arabië zou worden bevestigd. Het gesloten koninkrijk is de grootste klant van de Amerikaanse wapenindustrie. In 2017 werd voor een totaal van liefst 87 miljard euro contracten afgesloten.

Republikeinen verwijten Khashoggi banden met islamisten

Aanhangers en bondgenoten van Trump trachten ondertussen het imago van Khashoggi aan te tasten en wijzen op banden tussen de verdwenen journalist en islamisten. Parlementsleden van de Republikeinen deelden de voorbije dagen berichten uit rechtse media over hoe dicht Khashoggi bij de islamistische Moslimbroederschap stond en over zijn berichtgeving over Osama bin Laden, de leider van al-Qaida die in 2011 werd gedood. De kritiek op de journalist moet de pogingen van Trump ondersteunen om een goede relatie met de Saudi’s te behouden.

“Khashoggi had banden met de Moslimbroederschap”, zei nieuwsanker Harris Faulkner van Fox News in een uitzending. De Republikeinse Senaatskandidaat voor de staat Virginia, Corey Stewart, zou hebben gezegd: “Khashoggi was zelf geen goede kerel”. Trumps zoon Donald Jr. verspreidde vorige week een tweet waarin een journalist Khashoggi verweet dat hij in Afghanistan met Bin Laden rondhing.

Khashoggi’s vroegere sympathieën voor islamisten zijn bekend, maar ook zijn verandering in een criticus van de Saudische regering, waarbij hij zich voor hervormingen, democratie en persvrijheid uitsprak. Regeringsgezinde Saudische media verspreiden sinds dagen het verwijt dat Khashoggi aanleunde bij de Moslimbroederschap en bij Qatar, het emiraat waarmee Saudi-Arabië overhoop ligt.