Direct naar artikelinhoud
Film Fest Gent

Jazzy liefdesverhaal ‘Cold War’ beste film van Film Fest Gent

Still uit 'Cold War'.Beeld RV

Cold War van de Poolse regisseur Paweł Pawlikowski is tijdens de slotavond van Film Fest Gent bekroond met de Grand Prix voor beste film. De Georges Delerue-prijs voor beste muziek ging naar High Life van Claire Denis voor de soundtrack van Stuart A. Staples, muzikant van Tindersticks.

Drie jaar geleden won Paweł Pawlikowski de Oscar voor beste buitenlandse film voor Ida. In Gent kreeg hij vrijdagavond de Grand Prix voor Cold War, zijn zesde langspeler, die gaat over een gedoemde liefde in Polen tijdens het Sovjet-regime.

In Cannes werd Pawlikowski al voor dit jazzy liefdesverhaal bekroond met de prijs voor beste regisseur. “We geven de Grand Prix aan een onberispelijk stukje cinema dat ons verrukte en ontroerde. Daarnaast willen we ook de verbazingwekkende uitvoering van de hoofdrolspeelster eren en kozen we daarom voor Cold War van Paweł Pawlikowski”, zegt de internationale jury onder leiding van kunstschilder Michaël Borremans. 

Ook onze recensent Lieven Trio was enthousiast.

Cold War

Oscarwinnaar Pawel Pawlikowski (Ida, My Summer of Love) werd in Cannes al tot beste regisseur gekroond voor Cold War en wat ons betreft is hij ook torenhoog favoriet om in Gent de hoofdvogel af te schieten met dit jazzy liefdesverhaal. De hyperelegante zwart-witfotografie lijkt uit een ander, mooier tijdperk te komen. Al maakt het tragische verhaal duidelijk dat de jaren 50 bepaald geen fijne periode waren voor wie in het communistische Polen woonde: de liefde tussen zangeres Zula en pianist Wiktor is de speelbal van de politieke context. Terwijl ze heen en weer flipperen tussen oost en west, wordt hun passie zwaar op de proef gesteld. Pawlikowski heeft aan 84 minuten genoeg om je hopeloos verliefd te doen worden op zijn hoofdrolspeelster Joanna Kulig, die de uitstraling van Jeanne Moreau en Léa Seydoux combineert.

Vanaf 31/10 in de bioscoop.

Voorts kreeg High Life van de Franse cineaste Claire Denis de Georges Delerue-prijs voor beste muziek. De score werd geschreven door de Britse muzikant Stuart A. Staples van indiegroep Tindersticks. De jury loofde de muziek en het geluid van de film die “integraal deel uitmaken van het verhaal en visie van de filmmaker”. En dat schreef onze recensent Ewoud Ceulemans deze week ook al.

High Life

De fantastische soundtrack van Tindersticks-brein Stuart A. Staples alleen is al de moeite, maar er zijn nog veel meer redenen om High Life op groot scherm te ontdekken. Robert Pattinson en Juliette Binoche spelen vol dreiging en mysterie in dit Engelstalige debuut van de Franse Claire Denis (Chocolat), dat zich vrijwel integraal afspeelt op een aftands ruimteschip dat koers zet naar een zwart gat. De bemanning bestaat uit ter dood veroordeelde criminelen, wat de spanning aardig opdrijft – zeker omdat het personage van Binoche, dat op een occulte manier is geobsedeerd door vruchtbaarheid, vastberaden is om aan boord een kind te verwekken. Adembenemende cinematografie en een moeilijk doordringbare, maar eindeloos fascinerende plot maken van High Life een van de absolute toppers van deze Film Fest Gent-editie.

Vanaf 20/3/2019 in de bioscoop.

Tot slot werd nog de prijs voor Beste Europese Kortfilm uitgereikt aan Ottó Bánovits voor Dark Chamber, “omwille van de inventieve en beknopte aanpak, die een licht werpt op een voortdurende tragedie”. De Belgische kortfilmjury gaf de Prijs voor beste Belgische studentenkortfilm aan Sonam Larcin voor Après le silence.

Welke films aan de haal gaan met de North Sea Port en Canvas Publieksprijzen, wordt begin volgende week bekendgemaakt.