Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen

Wouter Beke: “Centrumrechts in Antwerpen is werkbaar”

CD&V-voorzitter Wouter Beke.Beeld Tim Dirven

CD&V-voorzitter Wouter Beke leek in Terzake een voorkeur uit te spreken voor een centrumrechtse meerderheid in Antwerpen. Die zou slechts één zetel op overschot hebben, maar is volgens Beke “werkbaar”. 

N-VA-voorzitter Bart De Wever is volop bezig met de coalitievorming aan de Schelde. Een voortzetting van het huidig stadsbestuur met de partijen N-VA, Open Vld en CD&V zou nu echter slechts een meerderheid van één zetel hebben. Die formule doet De Wever naar eigen zeggen huiveren en hem met sp.a en Groen praten.

Volgens Beke is centrumrechts echter wél een valabele optie, maakte hij duidelijk in Terzake. “Het kan mathematisch, en er zijn voorbeelden uit het verleden die tonen dat het zou kunnen werken.” Daarmee doelde Beke op de Vlaamse regering. “Ik herinner me een coalitie van CD&V-sp.a in de Vlaamse regering die gewerkt heeft met één zetel op overschot. Louis Tobback (sp.a) zei toen dat hij iedereen op zijn stoel zou vastbinden om ervoor te zorgen dat er een werkbare meerderheid was, en die heeft toen belangrijke dingen kunnen doen”

Beke ontkende dat hij ‘signalen’ krijgt over hoe De Wever CD&V uit de coalitie wil weren. Ook sprak hij tegen dat de Antwerpse CD&V deloyaal was aan het stadsbestuur tijdens de campagne, zoals De Wever in Jambers in de Politiek insinueerde.

Bouw hier zelf de coalitie: