Direct naar artikelinhoud
Ecologie

Intern geruzie bij Natuurpunt: raad van bestuur stuurt algemeen directeur de laan uit

Natuurpunt beschermt en beheert natuurgebied en trekt met burgers ook actief de natuur in, zoals met deze kinderwandeling met schapen in Herent.Beeld RV

Het rommelt bij het erg populaire Natuurpunt. De algemeen directeur is op straat gezet en de financieel directeur stapt op. De ‘vrijwilligersaanpak’ botst met recente professionalisering.

Natuurpunt, gespecialiseerd in waardevol natuurgebied beschermen en toegankelijk maken, doet het de laatste jaren erg goed. In 2001 had de organisatie 48.000 leden, vandaag zijn het er 110.000. Er zijn ook zo’n 7.000 vrijwilligers en 480 mensen in dienst.

Maar in de interne keuken lopen de spanningen nu heel erg op. Algemeen directeur Chris Steenwegen is de laan uit gestuurd na een conflict met de raad van bestuur en onlangs stapte ook al financieel directeur Leentje Osselaer op.

Het personeel reageert misnoegd op het ontslag van Steenwegen, zegt Koen Grolus, ACV-afgevaardigde in de ondernemingsraad. De verstandhouding tussen het personeel en Steenwegen is zeer goed en daarom wil de ondernemingsraad dat de raad van bestuur de beslissing herziet. “Als hij daar niet op ingaat, beraden wij ons over verdere acties”, zegt Grolus. Een staking behoort tot de mogelijkheden.

‘Over ons doel is er geen discussie, maar over hoe we dat kunnen bereiken is een existentiële crisis ontstaan’
Hendrik MoeremansNatuurpunt

Ook financieel fiks gegroeid

Aan de basis van de interne hommeles liggen “uiteenlopende meningen over strategie en visie tussen de raad en de directie”, klinkt het officieel. Maar hoezeer kun je van mening en visie verschillen over natuurbehoud? Wil iedereen bij Natuurpunt met andere woorden niet gewoon en vooral meer bos en natuurgebied? “Over het doel is er geen discussie”, zegt woordvoerder Hendrik Moeremans. “Over de manier waarop we dat kunnen bereiken des te meer. Niet alleen kwamen er in korte tijd erg veel nieuwe leden bij, we zijn ook financieel fiks gegroeid. Over hoe we dat allemaal moeten behappen, sturen en kaderen is een existentiële crisis ontstaan.”

De professionals botsen daarbij met de vrijwilligers die zijn vertegenwoordigd in en door de raad van bestuur. Het is de bedoeling dat de professionals de vrijwilligers meer en meer ondersteunen, bijvoorbeeld op financieel vlak, wanneer we een stuk natuurgebied aankopen.

Op de volgende vergadering met de raad van bestuur dinsdag zal moeten blijken of beide kampen nog te verzoenen zijn

In de praktijk loopt dat ook goed. “Onze filosofie is ervoor zorgen dat wat de vrijwilligers willen doen zo optimaal gebeurt”, zegt Moeremans.

Maar er zouden, zo zeggen insiders, mensen in de raad van bestuur zetelen die liever de aanpak willen behouden van vroeger, van vrijwilligers die alles onder elkaar doen en beslissen, en daarom is er nu conflict over wie uiteindelijk het meest in de pap te brokken heeft. Want de aanpak  van een bescheiden vrijwilligersorganisatie die sommigen verkiezen, volstaat niet meer om de steeds grotere organisatie goed te leiden. 

Jongere vrijwilligers

Zo is jongere vrijwilligers aantrekken een van de prioriteiten en daar is dan een gerichte campagne voor nodig. Maar dat soort zaken wil de raad van bestuur niet inzien, zo klinkt het. 

Dat het rommelt tussen vrijwilligers en professionals blijkt ook uit wat de voorzitter van de raad van bestuur, Lieven De Schamphelaere, tegen persagentschap Belga zegt. Hij heeft het over ‘een vertrouwensbreuk’. “Natuurpunt bestaat enerzijds uit een sterk professioneel kader, maar anderzijds ook uit een groot vrijwilligersnetwerk, dat de eigenheid vormt van Natuurpunt. Tussen die twee is er spanning ontstaan”, zegt De Schamphelaere.

Op de volgende vergadering met de raad van bestuur dinsdag zal moeten blijken of beide kampen nog te verzoenen zijn.