Nu ook extreemlinks en extreemrechts op ‘jihad-lijst’

De neonazi Tomas Boutens staat nu ook op de terreurlijst © rr

Op de OCAD-lijst, de terreurlijst waarop ons land de namen van radicale Syriëstrijders verzamelde, staan nu ook de namen van een twintigtal extreemlinkse en extreemrechtse aanhangers. Veiligheidsdiensten onderzoeken of ook Dries Van Langenhove, de oprichter van Schild & Vrienden, op de lijst moet komen te staan.

Cedric Lagast

Onlangs werd in een lijvig Koninklijk Besluit bepaald dat de OCAD-lijst niet meer louter voorbehouden is voor geradicaliseerde moslims. Sindsdien zijn de ­namen van 23 personen eraan toegevoegd. Het gaat om zestien ­extreemlinkse personen en zeven aanhangers van extreemrechts.

In de eerste categorie gaat het bijvoorbeeld om gewelddadige anarchisten van de Franstalige groep La Cavale, die door het federaal parket vervolgd worden. Ze verhinderden onder meer de bouw van een gevangenis in de Brusselse gemeente Haren. Langs extreemrechtse kant staat Oost-Vlaming Tomas Boutens op de lijst, een van de kopstukken van het neonazistische Bloed, Bodem, Eer en Trouw. Hij werd veroordeeld tot vier jaar cel wegens terrorisme.

Dries Van Langenhove, de oprichter van Schild & Vrienden, staat volgens informatie van Het Nieuwsblad niet op de OCAD-lijst. Wel zou er een vooronderzoek lopen, om na te gaan of hij aan de lijst moet worden toe­gevoegd. Zijn rechtse jongerenbeweging kwam onlangs in ­opspraak vanwege talloze racistische berichten die de leden online deelden.

Haatpredikers

Nochtans werd de databank met ‘Foreign Terrorist Fighters’, zoals de OCAD-lijst voluit heet, in 2013 opgericht om voornamelijk Syriëstrijders in kaart te brengen. Dat moest de overheid toelaten hen efficiënt op te volgen. In totaal staan er nu 568 personen op de lijst, ­onder wie 120 teruggekeerde ­jihadisten.

Op de lijst werd anderhalf jaar geleden plaats gemaakt voor 40 haatpredikers, zoals Fouad Belkacem van Sharia4Belgium. Het is de categorie haatpredikers waaraan ook de extreemlinkse en extreemrechtse namen zijn toegevoegd.

Moslimextremisme blijft focus

Het zijn de veiligheidsdiensten en de politie die nieuwe namen aandragen voor de lijst. In het geval van extreemlinks en -rechts is dat de Staatsveiligheid. Het OCAD beslist uiteindelijk of ze op de lijst komen.

‘Het OCAD moet zich uitspreken over de dreiging van terrorisme in het algemeen, niet alleen over moslimterreur’, zegt het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). ‘We moeten met alle vormen van geweld rekening houden. Al blijft moslimextremisme de voornaamste ­focus. De databank heeft haar degelijkheid bewezen voor één gevaar. We gebruiken die expertise nu voor andere vormen.’