Direct naar artikelinhoud
Politiek

Annick De Ridder (N-VA) over symbooldossiers die Groen in Antwerpen op agenda zet: “Klein theaterstukje”

Annick De Ridder (N-VA).Beeld BELGA

Groen kondigde gisteren aan dat tijdens de gemeenteraad van maandag kopstukken Wouter Van Besien, Ikrame Kastit en Freya Piryns voorstellen zullen indienen over een autoluwe binnenstad en sociale woningen. “Een klein theaterstukje”, zo noemde Antwerps N-VA-kopstuk Annick De Ridder het in De zevende dag. 

De Antwerpse groenen dwingen Bart De Wever om kleur te bekennen: wil hij samenwerken of speelt hij stratego? Daarom kondigden kopstukken Wouter Van Besien, Ikrame Kastit en Freya Piryns aan twee symbolische dossiers als de invoering van een autoluwe binnenstad en de aanpak van de wachtrijen voor de sociale woningen te agenderen op de Antwerpse gemeenteraad maandag. 

Lees ook: Groen zet De Wever voor het blok met symbooldossiers

“Aan het einde van de campagne bleek dat elke partij gewonnen was voor de invoering van een autoluwe binnenstad”, liet Van Besien gisteren optekenen aan De Morgen. “Het lijkt ons dus logisch om hier ook meteen duidelijke afspraken over te maken binnen de gemeenteraad”, aldus nog het Antwerpse kopstuk. Ook rond de sociale woningen wil Van Besien duidelijkheid scheppen.

“Ik noem dat vooral een klein theaterstukje”, aldus Antwerps N-VA-kopstuk Annick De Ridder in ‘De zevende dag’. “Het is nu een gemeenteraad in lopende zaken. Het is niet aan die gemeenteraad om nu belangrijke beslissingen voor de toekomst te nemen.” Niet dat dat geen belangrijke thema’s zijn, zegt De Ridder. “Maar we gaan dat niet in lopende zaken beslissen.”

‘Het is niet aan de gemeenteraad om nu belangrijke beslissingen voor de toekomst te nemen’
Annick De Ridder (N-VA)

Confederalisme

Volgens sommige analisten is de opening van De Wever naar links mogelijk belangrijk met het oog op de federale verkiezingen in 2019. De Franstalige kiezer heeft immers erg links gestemd. 

“Wat in Wallonië en Brussel gebeurt, is hallucinant”, zegt De Ridder daarover. “Dit is geen ruk naar links, maar naar extreemlinks. Laat me duidelijk zijn: als er zich in 2019 een as aandient van PTB en PS, is er voor onze partij maar één antwoord: confederalisme. Wij gaan niet betalen voor de oude socialistische en extreemlinkse recepten van het verleden.”