Direct naar artikelinhoud
Vermoorde journalist

Erdogan onthult dinsdag “alle details” over dood Khashoggi, minister van Buitenlandse Zaken geeft “enorme fout” toe

Turks president Recep Tayyip Erdogan.Beeld EPA

De dood van de Saudische journalist Jamal Khashoggi was een “enorme fout” en de verantwoordelijken zullen zich moeten verantwoorden. Dat heeft Saudisch minister van Buitenlandse Zaken Adel al-Jubeir verklaard in een interview met Fox News. Turks president Erdogan belooft intussen om dinsdag “alle details” over de dood van Khashoggi naar buiten te brengen. 

Al-Jubeir benadrukt dat niemand van de mensen die door Riyad verantwoordelijk worden geacht voor Khashoggi’s dood, banden heeft met de Saudische kroonprins Mohammed Bin Salman. “Deze operatie was een schurkenoperatie”, zo luidt de uitleg. Dit was een operatie waarbij individuen hun bevoegdheden en verantwoordelijkheden overschreden”, aldus de minister.

“Er is duidelijk een enorme fout begaan. En die fout werd nog erger gemaakt door een poging om dit te verbergen. Dat is onaanvaardbaar”, zo verklaarde al-Jubeir nog. Hij gaf geen bijkomende informatie over de manier waarop de journalist om het leven werd gebracht.

Dat het bijna drie weken duurde voordat Saudi-Arabië met een uitleg op de proppen kwam, wordt dan weer toegeschreven aan de tegenstrijdige berichten die Riyad ontving. “Er was ons verteld dat hij het consulaat had verlaten”, zegt hij. Pas toen dat werd tegengesproken zou Saudi-Arabië een onderzoek hebben opgestart.

Volgens de minister weet Riyad ook niet wat er met het lichaam van Khashoggi gebeurde. Hij zegt dat dit momenteel samen met Turkije wordt onderzocht. 

Erdogan maakt details bekend

De Turkse president Erdogan liet eerder vandaag weten dinsdag op een partijbijeenkomst van zijn AK Partij de feiten te zullen onthullen over de dood van de journalist. Hierbij zullen “alle details” naar buiten worden gebracht, klonk het.

Alom wordt aangenomen dat de Turken dan de audio-opnamen zullen openbaren waarop bewezen is dat de journalist is gemarteld en in stukken gezaagd op het Saudische consulaat in Istanbul.

Met de bekendmaking van de Turkse onderzoeksresultaten moet een einde komen aan ruim twee weken van diplomatieke onrust en speculaties naar de verdwijning van de Saudische journalist Kamal Khashoggi. 

Trump: “Leugens”

Vrijdagavond laat gaf Saudi-Arabië eindelijk toe dat Khashoggi om het leven is gekomen tijdens een “handgemeen” in het consulaat in Turkije, waar hij papieren in orde kwam brengen voor zijn aanstaande huwelijk. Saudi-Arabië heeft 18 mensen laten oppakken die verdacht worden van betrokkenheid bij de misdaad. Hoe Khashoggi precies om het leven is gekomen en waar zijn lichaam zich bevindt, zouden de Saudiërs niet weten. 

Donald Trump met Saudi-Arabisch kroonprins Mohammad bin Salman.Beeld AFP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zich intussen kritisch uitgelaten over de verklaring van Saudi-Arabië. “Het is duidelijk dat er misleiding is geweest, en dat er leugens waren”, zo verklaarde hij zaterdagavond in een gesprek met The Washington Post, de krant waarvoor de journalist werkte.

De kritiek van Trump is opvallend, omdat hij in eerste reactie nog bevestigend had geantwoord op de vraag of hij de uitleg van Saudi-Arabië geloofwaardig vindt. 

“Ongelooflijke bondgenoot”

Ondanks de verandering in toon lijkt de Amerikaanse president niet van plan om de relaties met Saudi-Arabië te herbekijken. In het gesprek met The Washington Post omschreef hij het olierijke land als een “ongelooflijke bondgenoot”.

Trump sprak zich ook niet uit over de rol van kroonprins Mohammad bin Salman, die volgens sommigen de opdracht zou hebben gegeven om de kritische journalist uit de weg te ruimen. “Niemand heeft me gezegd dat hij verantwoordelijk is. Niemand heeft me gezegd dat hij niet verantwoordelijk is. We hebben dat punt nog niet bereikt. Ik zou graag hebben dat hij niet verantwoordelijk is”, aldus Trump.

De officiële uitleg van Saudi-Arabië heeft internationaal heel wat scep­tische reactie uitgelokt. Ook Karen Attiah, de eindredactrice van Khashoggi bij The Washington Post, heeft de uitleg als “bullshit” afgedaan. “En wij moeten geloven dat Mohammed Bin Salman hier niks over weet, ook al was zijn rechterhand hierbij betrokken, en kwam een ploeg van 15 mannen die binnen werden gevlogen met privévliegtuigen een consulaat binnen op buitenlandse bodem om dit uit te voeren? “, vroeg ze zich af op Twitter. 

Wallonië overweegt wapenleveringen op te schorten

Wallonië sluit intussen niet uit dat de uitvoerlicenties voor wapens naar Saudi-Arabië worden opgeschort indien de betrokkenheid van het koninkrijk bij de dood van de journalist bewezen wordt. Dat verklaarde Waals minister-president Willy Borsus zondagmiddag op het televisienieuws van RTBF en RTL-TVi. “Na overleg met een aantal Europese en niet-Europese landen gaan we ons standpunt bepalen in functie van de resultaten van dit onderzoek”, klinkt het.

Duitsland heeft inmiddels al beslist in de huidige omstandigheden geen wapens meer uit te voeren naar Saudi-Arabië. Dat heeft bondskanselier Angela Merkel zondagavond laten verstaan. Volgens Merkel moet er eerst meer duidelijkheid komen over de omstandigheden van Khashoggi’s dood.