Direct naar artikelinhoud
Pegida

Vlaams Belangers speechen op verjaardag Pegida in Dresden, maar vooral tegenbetoging lokt massa volk

Vlaams Belangers speechen op verjaardag Pegida in Dresden, maar vooral tegenbetoging lokt massa volk
Beeld REUTERS

Anti-islambeweging Pegida heeft haar vierde verjaardag gevierd in het Duitse Dresden met toespraken van Filip Dewinter en Anke Van dermeersch. Naar schatting 4.000 aanhangers daagden op, net als ongeveer 10.000 tegenbetogers. 

Eind 2014 is in Dresden Pegida opgericht, de Patriottische Europeanen tegen de Islamisering van het Avondland. De oorlog tegen IS en de vluchtelingencrisis brachten steeds meer aanhangers naar de marsen van Pegida, met op het hoogtepunt 25.000 deelnemers, enkele dagen na de aanslag op Charlie Hebdo.

Voor het feest van de vierde verjaardag daagden 4.000 aanhangers op. Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter kreeg lof voor de goede resultaten van zijn partij bij de gemeenteraadsverkiezingen. 

“Rechts heeft in Europa de wind in de zeilen”, zei Dewinter in zijn toespraak. Hij noemde de koran een license to kill en Europa “in oorlog met de islam”. Met racisme heeft dat volgens Dewinter niets te maken. “Wij zijn geen racisten, maar realisten”,  een uitspraak die bijval kreeg van het publiek. Anke Van dermeersch focuste in haar speech op de onderdrukking van de vrouw in de islam. 

Tegelijkertijd waren er in Dresden twee anti-Pegida-marsen, waarvoor minstens 10.000 mensen opdaagden. “Ik ben erg blij dat er zoveel mensen een duidelijk signaal wilden geven dat we een kosmopolitische en tolerante stad willen zijn”, zei de burgemeester van Dresden. 

TegenbetogersBeeld EPA