Waalse regering overweegt opschorting wapenleveringen Saudi-Arabië

Saudi-Arabië is een van de grootste klanten van FN Herstal. © BELGA

De wapenleveringen van FN Herstal aan Saudi-Arabië liggen opnieuw gevoelig, nu het land erkent dat het journalist Jamal Khashoggi heeft gedood.

Peter De Lobel

‘Als de feiten bewezen worden, dan sluiten wij een opschorting van de wapenleveringen aan Saudi-Arabië niet uit.’ Dat verklaarde Waals minister-president Willy Borsus (MR) aan RTBF. Hij reageert daarmee op de laatste ontwikkelingen over de dood van de Saudische journalist Jamal Khashoggi.

Duitsland heeft de stap waarmee Borsus dreigt intussen al gezet. Borsus houdt nog een slag om de arm en wil eerst volledige klaarheid. ‘Wij steunen de Europese vraag naar een diepgaand en ernstig onderzoek. Als de feiten bevestigd worden, is dat zeer ernstig.’

‘Complete waanzin’

De wapenuitvoer naar Saudi-Arabië is al jarenlang een heikel thema. Voor wapenproducent FN Herstal is het land een van de belangrijkste klanten. De kritiek daarop komt vaak van Vlaamse kant. Exact een jaar geleden was er nog een hoogoplopende discussie tussen Open VLD en MR over de leveringen. Als minister van Ontwikkelingssamenwerking vond Alexander De Croo (Open VLD) het Waalse beleid ‘complete waanzin’. ‘Op deze manier is alle coherentie in het beleid zoek. We investeren miljoenen om de slachtoffers van het conflict in Jemen te helpen. En tegelijk leveren we wapens aan de landen die de Jemenieten aan flarden schieten’, zei hij toen.

MR-vicepremier Didier Reynders, bevoegd voor Buitenlandse Zaken, zegt voor een embargo te zijn, maar alleen als het Europees is. Reynders zegt nu opnieuw aangedrongen te hebben op een Europees standpunt. Opvallend is dat hij er nu zelf ook Jemen aan koppelt. ‘In dat land is een humanitaire catastrofe aan de gang. Moeten we daaraan blijven bijdragen door wapens te leveren aan Saoudi-Arabië?’

Toch ligt de zaak in Wallonië nog altijd economisch erg gevoelig. De opeenvolgende regeringen beseffen dat wapenleveringen aan Saudi-Arabië niet het soort export is waarmee je veel schouderklopjes krijgt. Maar de Waalse wapenindustrie stelt wel zo’n 8.000 mensen tewerk. Bovendien is de Waalse regering voor 100 procent eigenaar van FN Herstal.

Een maand geleden zag Borsus zich nog genoodzaakt zeven licenties voor leveringen aan de Saudi’s in te trekken, nadat de Raad van State ze eerder al opschortte.