Direct naar artikelinhoud

Vlaanderen gaat tot in Australië op zoek naar verpleegkundigen om dreigend tekort op te vangen

De Unie van Verpleegkundigen en de christelijke vakbond LBC-NVK begrijpen de noodzaak aan bijkomende werkkrachten, maar hebben vragen bij de haalbaarheid van het plan.Beeld thinkstock

Om de stijgende vraag naar zorg- en welzijnswerkers op te vangen, kijkt Vlaanderen over de grenzen heen. Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Jo Vandeurzen (CD&V) wil de VDAB inschakelen om kandidaten te zoeken in landen waar een teveel aan zorgkrachten is. 

Daarbij wordt gedacht aan Frankrijk, Spanje, Turkije en zelfs de Filipijnen en Australië. Dat schrijven de kranten van Mediahuis vandaag.

De zoektocht is een van de prioriteiten uit het nieuwe actieplan dat Zorg­ambassadeur Lon Holtzer voor Vandeurzen ­opstelde.
De VDAB zal taal­programma's moeten uitwerken en voor een vlotte erkenning van diploma's zorgen, zonder dat dit tot kwaliteitsverlies leidt.

Vragen over haalbaarheid plan

De Unie van Verpleegkundigen en de christelijke vakbond LBC-NVK begrijpen de noodzaak aan bijkomende werkkrachten, maar hebben vragen bij de haalbaarheid van het plan. "Om dit te laten slagen zal veel geld nodig zijn", klinkt het in de krant. Zij zien meer heil in acties om jongeren warm te maken voor een zorgopleiding. 

Een concreet voorstel is om 14-jarigen uit alle richtingen van het onderwijs te laten kennismaken met een job in de zorg.