Direct naar artikelinhoud
pensioenen

Regeling zware beroepen dreigt gehandicapten in de kou te laten

Pensioenminister Daniel Bacquelaine (MR).Beeld Photo News

Mensen met een handicap zouden een betere pensioenregeling krijgen, besliste de regering. Nu blijkt dat een grote groep uit de boot dreigt te vallen. Er is een oplossing in de maak.

Bij het uitwerken van de pensioenregeling voor de zware beroepen wilde de regering een geste doen naar mensen met een beperking. Zij zouden automatisch worden erkend als ‘mensen met een zwaar beroep’ en dus vroeger mogen stoppen met werken. Arbeid vergt voor hen per definitie extra inspanningen, was de redenering. 

Maar in het wetsontwerp van pensioenminister Daniel Bacquelaine (MR) blijft een groot deel van hen in de kou staan. Wie werkt en een aardig loon heeft, mag het al vergeten.

Wie werkt en een aardig loon heeft, mag het al vergeten

Dat zit zo: om te bepalen wie een handicap heeft, kijkt men eerst naar de uitkering die mensen met een beperking krijgen. Maar wie bruto meer dan 33.000 euro per jaar verdient, verliest het recht op die uitkering. En bijgevolg ook de rechten op een sneller pensioen. Dezelfde redenering geldt wanneer de samenwonende partner een te hoog inkomen heeft. Al werden daar de loonplafonds recent (fors) opgetrokken.

Gelijkheidsbeginsel

“We hebben het hier over de zogenaamde prijs van de arbeid en de liefde”, zegt professor Koen Hermans (KU Leuven), socioloog gespecialiseerd in de materie. “Twee logica’s botsen. De overheid wil mensen met een handicap ondersteunen, maar koppelt er wel een maximuminkomen aan. Maar wie werkt, heeft net vaak meer ondersteuning nodig.”

De Raad van State, het orgaan dat kijkt of een wet juridisch waterdicht is, laat zich erg kritisch uit over die regeling. Het gelijkheidsbeginsel is in gevaar, staat in een advies dat deze krant kon inkijken. 

‘We hebben het hier over de zogenaamde prijs van de arbeid en de liefde’
Koen Hermans, socioloog

En er is meer. Zo komen in het wetsontwerp van Bacquelaine alleen maar mensen met een relatief zware handicap in aanmerking. Daardoor alleen al valt bij voorbaat de helft van de mensen met een beperking af. “Zo wordt de categorie wel erg beperkt”, zegt Jos Wouters van het overlegplatform Handicap en Arbeid. 

Bacquelaine laat weten dat het Advies van de Raad van State intussen binnen de regering is besproken en dat er aanpassingen komen. Ook staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) is begaan met de zaak: “De koppeling van de regeling van zware beroepen aan het ontvangen van een integratieuitkering is inderdaad niet correct”, laat ze weten. Ze heeft er binnen de regering voor gepleit dat iedereen op basis van medische redenen een aanvraag kan doen om recht te krijgen op een beter pensioen. “Zo valt niemand uit de boot.”