© Photo News

Luchtvaartindustrie waarschuwt voor chaos in 2019 door Brexit

Luchtvaartpassagiers in Europa kunnen in 2019 opnieuw een jaar vol vertragingen en geschrapte vluchten beleven. Daarvoor waarschuwt IATA, de internationale vereniging van luchtvaartmaatschappijen, woensdag. Als de Brexit er komt zonder een onderhandeld akkoord, kan de chaos erger worden, klinkt het.

jvo

Volgens IATA is er te weinig geïnvesteerd in de luchthavens en de controletorens, zei IATA-directeur Alexandre de Juniac tijdens een persconferentie. “Het was een verschrikkelijk zomerseizoen. We zien geen verbeteringen in 2019.” Als het Verenigd Koninkrijk volgend jaar de EU verlaat zonder onderhandeld akkoord, kan de chaos erger worden, was de boodschap. In dat scenario zouden bijvoorbeeld vlieglicenties van piloten niet langer als geldig beschouwd worden. De Juniac sluit niet uit dat tienduizenden passagiers zullen stranden op 1 april, de eerste dag na de Brexit.

De Juniac – de vroegere CEO van Air France-KLM – deed de uitspraken tijdens de voorstelling van nieuwe vooruitzichten voor de industrie. De koepel van de luchtvaartmaatschappijen verwacht tegen 2037 een verdubbeling van het aantal passagiers tot 8,2 miljard, tenzij het protectionisme oprukt en de globalisering tegengaat. “We verwachten een significante negatieve impact op de groei en voordelen van de luchtvaart, indien harde en restrictieve protectionistische maatregelen opgelegd worden”, aldus De Juniac. Bij een stabiel beleid en zonder maatregelen tegen globalisering verwacht IATA een groei van 3,5% per jaar de komende twintig jaar. De meeste groei komt op het conto van binnenlandse vluchten in China. China zou de VS van de troon stoten als grootste markt voor de luchtvaartsector.

IATA vertegenwoordigt 290 luchtvaartmaatschappijen uit 120 landen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer