Britten weigerden medewerking aan onderzoek naar hacking Belgacom

© IMAGEGLOBE

De Britten hebben medewerking geweigerd aan het gerechtelijk onderzoek naar de hacking in 2013 van Belgacom, het huidige Proximus.

Dat blijkt uit een vertrouwelijk verslag van het federaal parket dat de Nationale Veiligheidsraad deze week heeft besproken, meldt De Standaard donderdag.

In lijn met wat De Tijd eind vorige maand al berichtte, schrijft De Standaard dat het parket een niet mis te verstane boodschap heeft aan de regering: de hacking was het werk van de GCHQ, een inlichtingendienst van bondgenoot Groot-Brittannië. Maar volgens De Standaard, dat het verslag kon inkijken, blijkt nu bovendien dat de Britten tot op vandaag geen aanstalten maken om mee te werken aan het Belgische gerechtelijk onderzoek.

Volgens het parket is dat ‘uitzonderlijk tussen EU-landen en kan dit leiden tot een diplomatiek incident’. De Standaard vond bij de federale regering niemand bereid tot commentaar.

Vorige maand raakte al bekend dat het gerechtelijk onderzoek inmiddels zo goed als afgesloten is. Omdat de daders een dik mistgordijn rond zich optrokken, zou het parket er niet in geslaagd zijn voldoende sporen te verzamelen waarmee een rechter een verdachte zou kunnen veroordelen.

Partner Content