© rdr

© rdr

thumbnail: null
thumbnail: null

De Dodendraad

Deze maand worden zo’n 150.000 witte krokussen geplant langs het voormalige traject van de Dodendraad. Langs de hele Belgisch-Nederlandse grens planten schoolkinderen en vrijwilligers krokussen, van het Drielandenpunt tot aan Cadzand. Ook de schoolkinderen uit Weert en Bocholt planten de komende dagen hun krokussen.

RDr

De Dodendraad was een elektrische grensversperring uit de Eerste Wereldoorlog op de Belgisch-Nederlandse grens. De draad werd door de Duitse bezetter neergezet om Belgische oorlogsvrijwilligers, vluchtelingen, spionnen, Duitse deserteurs en smokkelaars tegen te houden.

Draad en krokussen

Al vanaf 2013 werkt stichting Verhalis aan het landkunstwerk De dodendraad leeft, een project op het snijvlak van kunst en erfgoed. Op diverse plaatsen langs de grens heeft Verhalis de afgelopen jaren al krokussen geplant: Kalmthout, Wuustwezel, Zundert, Baarle Hertog en Hamont-Achel. Op enkele plaatsen langs de grens is de Dodendraad gereconsctrueerd. Deze maand worden er langs deze grens krokussen geplant door kinderen van basisscholen en vrijwilligers. Ieder voorjaar, als de krokussen bloeien, worden delen van het voormalige traject van de Dodendraad daardoor opnieuw zichtbaar.

Grensoverschrijdende plantactiviteiten

Ook in Weert, Bocholt, Kinrooi, Leudal en Maasgouw planten schoolkinderen krokussen langs delen van de grens. Dat gebeurt op donderdag 25 oktober. De kinderen uit Bocholt en Weert starten samen op het Smeetshof in Bocholt.

Basisschool De Boomhut Lozen en Basisschool De Vlieger Kaulille, Basisschool De Driehoek (Kreyel) en Basisschool De Geluksvlinder Reppel krijgen op het Smeetshof alle uitleg. Daarna gaan ze krokussen planten in Meierbroekstraat in Bocholt.

Deelnemende gemeenten

De Belgische gemeenten die meedoen zijn: Damme, Maldegem, Sint-Laureins, Assenede, Zelzate, Wachtebeke, Moerbeke, Stekene, Sint Gillis-Waas, Beveren, Ravels, Neerpelt, Hamont-Achel, Bocholt, Kinrooi, Maasmechelen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer