Direct naar artikelinhoud
Politiek

Waarom Groen blijft twijfelen over coalitie met N-VA

Groen-kopman Wouter Van Besien in gesprek met Antwerps burgemeester en N-VA-voorzitter Bart De Wever.Beeld Photo News

De leden van Groen staan – op Vlaams Belang na – het verst af van die van N-VA. Dat blijkt uit onderzoek van politicoloog Bram Wauters (UGent). Die conclusie toont aan waarom de Antwerpse groenen zo worstelen met de vraag of ze moeten onderhandelen met Bart De Wever.

Moet Groen in Antwerpen in een coalitie stappen met N-VA? Die vraag zorgt sinds de stembusgang van 14 oktober voor verdeeldheid bij de groenen. Een deel van de groene aanhang pleit ervoor om de duidelijke winst (van 4 naar 11 zetels) te verzilveren, en om te zetten in een groen beleid. Anderen hebben echter zo’n afkeer van N-VA en burgemeester De Wever dat ze vrezen dat groen het onderspit zou delven in een rechts bestuur, en blijven liever in de oppositie.

Dat Groen moeite heeft om de stap te wagen, is logisch, meent Bram Wauters, politicoloog aan de UGent. Uit zijn onderzoek naar de voorkeuren van partijleden van Groen, sp.a, CD&V, Open Vld en N-VA blijkt dat het water tussen N-VA’ers en groenen erg diep is. “Van alle onderzochte partijen staan Groen en N-VA duidelijk het verst van elkaar”, zegt Wauters.

Onder meer op het vlak van diversiteit en sociaal beleid zijn de verschillen tussen beide partijen bijzonder groot. Denk aan de vele discussies over het armoedebeleid, de wachtlijsten voor sociale woningen en praktijktesten. N-VA-leden hebben gemiddeld zelfs meer sympathie voor de standpunten van Vlaams Belang dan voor die van Groen.

Die conclusies zijn misschien weinig verrassend, maar wel zeer relevant. Uiteindelijk zijn het de Groen-leden die beslissen of hun partij tot het Antwerps bestuur toetreedt of niet. Dat verklaart de aarzeling bij Groen-kopman Wouter Van Besien om te onderhandelen met N-VA. Groen wil net op een van de punten waar het meningsverschil het grootst is, namelijk het sociaal beleid, een complete koerswijziging ten opzichte van het huidige bestuur. Vraag is of dat kan in een coalitie met De Wever.

‘Van alle onderzochte partijen staan Groen en N-VA duidelijk het verst van elkaar’
Bram Wauters, politicoloog aan de UGent

Lees ook: ‘Kiezers over Groen en N-VA in Antwerpen: “De Wever is een sluwe vos”’.

Polarisering overstijgen

Auteur Tom Lanoye, die altijd zeer kritisch geweest is over het beleid van N-VA, roept Van Besien op om het gesprek met De Wever aan te gaan. “Als er ook maar een kleine kans is om die polarisering met centrumrechts en -links te overstijgen, dan heb je de plicht om minstens te proberen”, klinkt het in De Tijd. Ook Manu Claeys van burgerbeweging stRaten-generaal vindt dat Groen op zijn minst moet gaan praten. 

Vrijdag staat een volgend informatief gesprek tussen N-VA en Groen op de agenda. Van Besien heeft zich “geëngageerd om te gaan luisteren”, maar zegt dat er nog een zeker wantrouwen is voor een coalitie met N-VA.

‘Het heeft weinig zin om de vredespijp te roken om dan over een paar maanden weer met scherp op elkaar te schieten’
Bram Wauters, politicoloog aan de UGent

In verschillende gemeenten besturen N-VA en Groen nochtans samen zonder noemenswaardige problemen. De ideologische tegenstellingen worden op het lokale niveau niet altijd op scherp gesteld. 

Doorbraak in Oostende

In Oostende besliste Groen de coalitiegesprekken op te starten met de Open Vld van Bart Tommelein. De leden van Groen gaven hun kopman Wouter De Vriendt een mandaat om voort te praten met Tommelein om te kijken of de vernieuwingscoalitie met Open Vld, Groen, N-VA en CD&V een kans op slagen heeft. Dat betekent meteen ook dat het er in de kuststad niet goed uitziet voor de sp.a en voorzitter John Crombez, die zelf een meerderheid probeerde te vinden.