Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Verschrikte reacties in VS na explosieve post voor CNN, Clintons én Obama's

De politie van New York stelde een veiligheidsperimeter in rond het gebouw waar CNN is gevestigd.Beeld EPA

In de post van Barack Obama en Hillary Clinton zijn 'explosieve voorwerpen' onderschept. Ze lijken op de pijpbom die maandag in de post van filantroop George Soros werd gevonden. Ook nieuwszender CNN en andere Democratische politici hebben bompakketten ontvangen.

Het Time Warner Center in New York, waar nieuwszender CNN is gevestigd, werd gisterochtend ontruimd na de vondst van het mogelijk explosieve materiaal. Ook hier bleek het te gaan om een pijpbom. Het bompakket bevatte volgens de politie van New York onder meer een envelop met wit poeder.

De vermoedelijke pijpbom bij CNN zou geadresseerd zijn aan oud-CIA-directeur John Brennan, die optreedt als commentator bij CNN en andere zenders en bekendstaat als criticus van president Donald Trump. De politie van New York is vanwege de bompakketten extra waakzaam.

In Sunrise, Florida, zette de politie een speciale robot in om een verdacht pakketje te onderzoeken dat in de post zat van het Democratisch lid van het Huis van Afgevaardigden Deborah Wasserman Schultz, voormalig voorzitter van het Democratic National Committee, het partijbestuur van de Democraten. De Democratische gouverneur van New York, Andrew Cuomo, liet weten dat ook zijn kantoor een bom heeft ontvangen.

Aanvankelijk circuleerde gisteren nog een bericht dat in Washington ook een aan het Witte Huis geadresseerd verdacht pakket zou zijn onderschept, maar dat werd later tegengesproken door de Secret Service, de dienst die verantwoordelijk is voor de beveiliging van (oud-)presidenten.

Het Witte Huis neemt de situatie 'zeer ernstig'. De acties zijn 'verachtelijk' en de verantwoordelijke 'lafaards' zullen ervoor boeten

Haatcampagnes

De voor Hillary Clinton bestemde bom werd dinsdagavond aangetroffen in een pakketje in de buurt van haar woning in Chappaqua in Westchester County, even ten noorden van New York. Beveiligingsfunctionarissen hebben daar een kantoor waar ook de post voor de Clintons wordt gescreend. Een medewerker merkte iets verdachts op aan het pakket en waarschuwde daarop de Secret Service.

Het aan Obama geadresseerde explosief werd gisterochtend onderschept door de Secret Service. Clinton noch Obama heeft het pakketje ontvangen, want geen van beiden was aanwezig, volgens de FBI. Hillary Clinton is voor een verkiezingsbijeenkomst van de Democraten in Coral Gables, Florida, overigens samen met Deborah Wasserman Schultz. Bill Clinton was wel thuis.

Uit politiek Washington klonken verschrikte reacties. “We veroordelen de pogingen tot geweld tegen president Obama, president Clinton, minister Clinton en andere publieke figuren”, zei Witte Huis-woordvoerder Sarah Huckabee Sanders woensdag in een verklaring. “Deze terroriserende daden zijn verachtelijk.” Ze noemde de daders “lafaards”.

Ook vice-president Mike Pence veroordeelde de (verijdelde) aanslagen, en prees daarbij het optreden van de politie en veiligheidsdiensten. President Trump hield het de eerste uren na het nieuws kort en tweette alleen dat hij het “helemaal eens” was met Pence.

Later zei Trump, voorafgaand aan een geplande bijeenkomst over de opiaten-epidemie in de Verenigde Staten, wel dat hij extreem “boos, ontdaan en ongelukkig” was wegens de aanslagen. “Politieke geweldsdaden van welke soort dan ook horen niet thuis in de Verenigde Staten van Amerika”, zei de president. Maar daar voegde hij vervolgens aan toe dat de media “een hoffelijke toon zouden moeten aanhouden en de eindeloze vijandigheden zouden moeten stopzetten”.

‘Trumps woorden klinken hol zolang hij niet terugkomt op zijn verklaringen waarin hij geweld goedpraat’
Nancy Pelosi en Chuck Schumer

Volgens de Democratische leiders in het Amerikaanse Congres klinkt de oproep tot eenheid van Trump “hol zolang hij niet terugkomt op zijn verklaringen waarin hij geweld goedpraat”. Dat schrijven Chuck Schumer en Nancy Pelosi, fractieleiders in de Senaat en in het Huis van Afgevaardigden, in een persbericht.

Haatcampagnes

De bom die maandag bij de post van miljardair Soros werd aangetroffen is opgeblazen. Het was een ijzeren staaf van vijftien centimeter, gevuld met explosief materiaal.

Soros, Clinton en Obama zijn al jaren het doelwit van rechtse haatcampagnes en complottheorieën. In de aanloop naar de tussentijdse verkiezingen over twee weken is de misinformatie geïntensiveerd. Zo zou Soros, een donor van de Democraten, de karavaan van vluchtelingen financieren die vanuit Midden-Amerika op weg is naar de VS. Tijdens de bijeenkomsten van Donald Trump wordt Clinton als vijand gepresenteerd. Het publiek scandeert nog steeds massaal 'Sluit haar op'.