Sarkozy doorverwezen naar rechtbank in Bygmalion-dossier: oud-president naar Cassatie

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Franse oud-president Nicolas Sarkozy moet zich voor de correctionele rechtbank verantwoorden in het Bygmalion-dossier, over de financiering van zijn campagne in 2012. Kort nadat die beslissing bekendraakte liet Sarkozy al weten dat hij naar het Hof van Cassatie trekt om de doorverwijzing aan te vechten. Het hof van beroep moest eigenlijk op 20 september al beslist hebben, maar de beslissing werd toen uitgesteld.

Al in februari 2017 ging Sarkozy in beroep tegen de oorspronkelijke beslissing van de onderzoeksrechter om hem naar de rechtbank door te verwijzen.

Het Franse gerecht beticht Sarkozy ervan bij zijn mislukte herverkiezingscampagne van 2012 het wettelijke plafond voor verkiezingsuitgaven te hebben overschreden. Het wettelijk plafond ligt op 22,5 miljoen euro, maar Sarko zou in de campagne dat plafond met meer dan 20 miljoen euro overschreden hebben. Bygmalion was de naam van een bij de campagne betrokken communicatiebureau, waar het gerecht in 2014 een onderzoek naar opende.

Sarkozy's partij UMP, intussen herdoopt tot Les Républicains, zou met de hulp van een systeem van fictieve rekeningen uitgaven voor de verkiezingsstrijd niet als dusdanig hebben vereffend.

Sarkozy raakte in 2012 niet herkozen. Hij was president van 2007 tot 2012.

Bron: Belga