Dode vinvis op strand De Haan

Op het strand van De Haan ligt een dode vinvis. Omstreeks 2 uur ’s nachts werd het kadaver met een boot naar het strand gesleept, omdat het in de weg lag voor de scheepvaart. Experts zullen een autopsie uitvoeren om de doodsoorzaak te achterhalen.

mg

Het dier werd gisteren al gespot voor de kust van Blankenberge. De politie houdt kijklustigen op afstand, enkel onderzoekers mogen dichtbij het dier komen. 'Dat is nodig', zei expert Jan Haelters van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen in De Ochtend op Radio 1. 'Het is mogelijk dat het dier ziek was, mensen mogen dus niet in de buurt komen.' De onderkers hebben het dier laten leeglopen, zodat de gassen eruit konden. Dat is belangrijk, anders kan het dier 'ontploffen' bij de ontbinding.

'De walvissen zijn warmbloedige dieren die in een relatief koude omgeving leven, ze hebben een dikke speklaag. Wanneer ze sterven, koelen ze niet af, maar ontbinden ze vanbinnenuit', legt Haelters uit. 'Daardoor blijft het kadaver drijven en raakt het opgeblazen door de opgestapelde gassen. Het kadaver zou uiteindelijk openscheuren, daarom worden insnijdingen gemaakt. Zo kunnen de gassen ontsnappen.'

Eerst zullen onderzoekers een autopsie uitvoeren, daarna wordt het in stukken gesneden en naar vilbeluik gebracht, waar het kadaver wordt verwerkt.

'Fors beest'

De vinvis werd woensdag opgemerkt door een helikopter van het leger. ‘Aanvankelijk bereikte ons een melding over een potvis, maar dat leek ons erg ongeloofwaardig, aangezien het nu niet de periode is waarin potvissen in onze wateren worden gespot’, zei Haelters eerder. ‘Uiteindelijk blijkt het om een gewone vinvis te gaan.’

Meteen na de melding zijn luchtfoto’s gemaakt van het kadaver. Daarop is volgens Haelters te zien dat het om een ‘fors beest’ gaat. Het dier is ongeveer 15 meter lang. Het geslacht kon op basis van de beelden nog niet vastgesteld worden.

Waar het dier vandaan komt en hoe het in Belgische wateren is terechtgekomen, is nog onduidelijk. Na onderzoek zullen experts meer informatie kunnen verzamelen over de herkomst van het dier. Het is van november 1997 geleden dat er nog een gewone vinvis aangespoeld is.

Vinvissen behoren tot de grootste familie van baleinwalvissen en kunnen tot 27 meter lang worden (blauwe vinvis). Ze danken hun naam aan de kleine maar opvallende rugvin, die ver op de rug geplaatst staat.