© EPA-EFE

Bluesrocker Tony Joe White (75) overleden

Tony Joe White, de Amerikaanse muzikant die excelleerde als zanger en gitarist van “swamprock” (letterlijk: moerasrock), blues en soul, is woensdag in zijn woning in Tennessee overleden. Dat meldde donderdagavond zijn platenmaatschappij, Yep Rock.

White werd 75. Volgens zijn platenfirma overleed hij in zijn woning in Leiper’s Fork “onder natuurlijke omstandigheden”.

Met ‘Rainy Night In Georgia’ en ‘Polk Salad Annie’, beide uit 1969, bracht White, een blanke met een zwarte bluesziel, nummers voor de eeuwige muziekvelden. Wereldsterren als Elvis Presley, Randy Crawford, Ray Charles en Tina Turner coverden door hem geschreven nummers; muzikanten en groepen als Eric Clapton en Creedence Clearwater Revival geven toe, door hem beïnvloed te zijn.

White brengt zijn hit ‘Rainy Night in Georgia’ in 2013 live in Parijs:

In september had White, meer dan een halve eeuw actief als rocker, nog een nieuw album uitgebracht. In ‘All Mouthin’ keerde hij terug naar de roots met klassieke, tot het wezenlijke van het genre gereduceerde, rauwe blues met gitaar en mondharmonica. Op het album klinkt zijn stem geheel anders dan de donkere toon waarmee hij ooit zijn klassieke, melancholische ballade ‘Rainy Night In Georgia’ zong. Voor de muziekcritici was dat geen probleem: zoals haast steeds schreven zij White de (vier) sterren in.

© AFP

‘Rainy night in Georgia’ -niet autobiografisch, want White werd geboren in Louisiana- is door tientallen andere muzikanten gecoverd, onder wie de Afro-Amerikaan Brook Benton (die er in 1970 een grotere hit mee scoorde dan White zelf), Ray Charles, Randy Crawford, Aaron Neville, Shelby Lynne en Boz Scaggs. Aan ‘Polk Salad Annie’ waagden zich na White meer dan veertig andere zangers, van Johnny Hallyday over Tom Jones tot Elvis Presley. In de jaren ‘70 loodste “the king of Rock’n’Roll” met ‘For Ol’ Times Sake’ en ‘I’ve Got A Thing About You Baby’ twee andere White-songs in de charts. De jaren ‘80, het tijdperk van de new wave, hadden dan weer amper interesse voor White’s swamp rock, totdat Tina Turner, toentertijd op het hoogtepunt van haar carrière, in 1989 met hem samenwerkte voor haar album ‘Foreign Affair’. Voor dat album schreef hij vier songs en speelde hij op de mondharmonica en de gitaar. Hij deed dat onder andere op het nummer ‘Steamy Window’, een gigantische hit. Pas dan werd White met een resem albums en dito toernees een gerespecteerde persoonlijkheid in de muziekwereld.

Zelf zag White “waarachtigheid” als rode draad door en troef van zijn carrière. Dat woord mag waarachtig zijn grafsteen sieren.

White brengt ‘Polk Salas Annie’ live in Austin, Texas:

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer