Chimpansees kunnen ons meer vertellen over de impact van de wintertijd

Dit weekend zetten wij de klok terug op wintertijd. Wat de impact daarvan is op ons slaapgedrag? Dat leren we misschien wel dankzij een onderzoek van de Zoo van Antwerpen naar de nachtelijke activiteiten van de chimpansee.

pvm

‘Het is de eerste keer dat nachtactiviteit bij chimpansees zo uitgebreid werd onderzocht’, klinkt het bij de Zoo van Antwerpen. Voor de studie werd het gedrag van chimpansees in 22 onderzoeksgebieden in Kameroen en Congo onderling vergeleken. Ook de nachtelijke activiteiten van de chimpansees in de Antwerpse zoo werden met nachtcamera’s nauwlettend in de gaten gehouden.

Wat blijkt? Zelfs in het wild houden chimpansees er maar zeer weinig nachtelijke activiteiten op na. Net als mensen lassen ze ‘s nachts één lange vaste slaapperiode in, en worden ze dus maar zelden wakker.

De studie laat verder zien dat de dagtemperatuur een invloed heeft op de nachtactiviteit. Hoe warmer het overdag is, hoe actiever de aap ’s nachts is. Ook wanneer er minder menselijke activiteit is in hun leefgebied, slapen de chimpansees minder vast. ‘Dat klinkt tegenintuïtief, maar waarschijnlijk houden chimpansees zich veel stiller als er mensen in het bos rondlopen om te jagen, illegaal hout te kappen, of andere woudproducten te verzamelen’, zegt onderzoeker Zjef Pereboom. ‘Als er minder mensen actief zijn, is de kans dus ook veel kleiner om ontdekt te worden.’

Maar wat leren we daar nu uit? De onderzoeksresultaten zouden niet alleen waardevol zijn voor de bescherming van de apen, maar ook inzicht geven in onze eigen slaapgewoonten. ‘De kennis over slaappatronen van chimpansees kan informatie leveren voor bijvoorbeeld slaapgeneeskunde of de impact van het toepassen van de winter- of zomertijd. Door expertises te bundelen, kunnen we slaap bij primaten en mensen ontwarren.’