Zou jij reageren op seksisme?

Via een campagne met verschillende verborgen camera’s ging Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets (CD&V) na of toevallige voorbijgangers in Brussel zouden reageren op seksisme en seksuele intimidatie.

mg

Vrouwen die in Brussel rondlopen hebben een grote kans om te maken te krijgen met seksisme en seksuele intimidatie. Wetenschappelijk onderzoek van de UGent en equal.brussels wees uit dat 86 procent van de Brusselse vrouwen al minstens één keer het slachtoffer was van seksuele intimidatie. Eén derde zegt er nog steeds onder te lijden, in de vorm van angst, slapeloosheid of verloren zelfvertrouwen.

Om dit gedrag een halt toe te roepen riep Debaets de campagne ‘0% seksisme’ in het leven. Acteurs gingen met verborgen camera op de baan, om te zien of voorbijgangers reageren op ongewenst seksueel gedrag.

‘Deze filmpjes stemmen me hoopvol. Mensen, zowel mannen als vrouwen, zijn wel degelijk bereid om tussen te komen als ze getuige zijn van ongepast gedrag in het openbaar’, aldus Debaets.

‘Blijf van mijn Lijf’

Deze campagne moet de app ‘Blijf van mijn lijf’ ook nogmaals in de schijnwerpers zetten. In maart van dit jaar werd de applicatie gelanceerd, waarmee het probleem van seksuele intimidatie in Brussel in kaart wordt gebracht. De app moet het ook makkelijker maken om ongewenst gedrag gemakkelijker door te geven en te signaleren.

De werkwijze in eenvoudig: wie lastig gevallen wordt, kan met een eenvoudige klik op de app aangeven dat er iets aan de hand is. Mensen in de buurt die de app ook hebben, krijgen daar dan een melding van.

‘Uit onderzoek is net gebleken dat de hulp van omstaanders cruciaal is’, zei Anne Groenen, onderzoekster aan de Hogeschool UCLL bij de lancering van de app. ‘Slachtoffers hebben vaak het gevoel dat ze alleen gelaten worden. Als omstaanders hen helpen, kan dat zelfs een groter effect hebben dan hulp van de politie.’

De campagne wordt op 23 november afgesloten met een publieksevent in Flagey.