Vlaamse regering wil jaar uitstel voor beslissing zomer- of wintertijd

Themabeeld © rr

De Belgische regering heeft nog geen beslissing genomen over een mogelijk uitstel van de afschaffing van de overschakeling van de zomertijd naar de wintertijd. Dat meldt de woordvoerder van premier Charles Michel. De Vlaamse regering wil wel een jaar uitstel.

mg

De Europese Unie stelde voor om de lidstaten tijd te geven tot april 2019 om na te gaan voor welke uurwisseling ze kiezen. Dan zou in oktober 2019 voor de laatste keer de klok worden verzet, of net niet, indien een lidstaat kiest voor eeuwige zomertijd.

Oostenrijk, de huidige voorzitter van de Raad van de Europese Unie, vraagt nu uitstel aan de Europese Commissie, om bijkomend onderzoek te kunnen doen naar de kwestie. Premier Michel zegt dat België nog niet beslist heeft of het akkoord gaat met een eventueel uitstel.

De federale regering heeft al aangekondigd nog een niet-bindende bevraging te willen organiseren over de keuze tussen zomer- of wintertijd. Wellicht zal die online gebeuren. Onder de Belgische deelnemers aan de Europese bevraging waren er meer voorstanders van de permanente zomertijd.

Volgens de woordvoerder van de premier pleit ook Nederland voor uitstel en hebben onze Noorderburen hierover met ons land gepraat.

Vlaanderen wil uitstel

Het lijkt de Vlaamse regering weinig realistisch om nog voor de Europese verkiezingen in mei 2019 overeenstemming te bereiken. 'Er zijn bevragingen gebeurd bij alle Vlaamse beleidssectoren, waaruit geen welbepaalde voorkeur blijkt. Het is nu eerst en vooral belangrijk om af te stemmen met onze belangrijkste Europese partners, de Benelux, Duitsland en Frankrijk, en in consensus te beslissen', zegt minister-president Geert Bourgeois.

Bourgeois vindt bovendien dat de EU meer het voortouw zou moeten nemen in het dossier, in plaats van het te laten afhangen van onderlinge akkoorden tussen de lidstaten.

Dit weekend wordt de klok verzet. Zaterdagnacht kunnen we een uurtje langer slapen, drie uur wordt twee uur.