De Wever nodigt vier partijen opnieuw uit

Bart De Wever (archiefbeeld).© pn

Ikrame Kastit en Wouter Van Besien na het gesprek met Bart De Wever. © BELGA

thumbnail: Bart De Wever (archiefbeeld).
thumbnail: Ikrame Kastit en Wouter Van Besien na het gesprek met Bart De Wever.

Antwerps burgemeester Bart De Wever wil tijdens de herfstvakantie opnieuw aan tafel met Open VLD, CD&V, SP.A en Groen. Dat verklaarde hij een lang gesprek met Groen, het laatste van een tweede gespreksronde. Voor Groen-lijsttrekker Wouter Van Besien is er echter nog steeds 'een hemelsbreed verschil' en zit de informatieronde erop.

Antwerps Groen-lijsttrekker Wouter Van Besien vertelde na het lange gesprek dat de discussie beleefd was verlopen. ‘Wij hebben al onze informatie op tafel gelegd, er komen dus geen nieuwe informatieve gesprekken meer.’

De lijsttrekker van Groen legt het initiatief nu bij De Wever. ‘Wij zeggen wat we voor de verkiezingen al zeiden: het verschil tussen de programma’s van Groen en N-VA is in Antwerpen hemelsbreed. Als De Wever ons een voorstel wil doen, dan zullen wij daarnaar luisteren. Het is duidelijk waar wij voor staan.’

De Wever wil verder gaan met vier partijen

Het kabinet van burgemeester De Wever stuurde na afloop van het onderhoud met Groen een persbericht uit. Daarin zegt De Wever dat hij de vier partijen die op een tweede gesprek kwamen, Open VLD, CD&V, SP.A en Groen, tijdens de herfstvakantie opnieuw zal uitnodigen, ditmaal om een technische toelichting te geven over de financiële situatie.

De afgelopen dagen kwamen ook al delegaties van Open VLD, CD&V en SP.A lang bij Bart De Wever. De ploeg van Jinnih Beels had donderdag een diepgaande babbel van wel 3,5 uur met formateur De Wever. Beels stelde na afloop dat SP.A duidelijk de partijstandpunten over sociaal beleid, onderwijs, mobiliteit en samenleven heeft kunnen toelichten. Wel benadrukte dat het nog steeds om een informatieronde gaat en niet om een onderhandeling over een coalitie.