Saoedi-Arabië weigert verdachten in zaak Khashoggi uit te leveren aan Turkije

© Reuters

De Saoedische minister van Buitenlandse Zaken Adel al-Jubair heeft het uitleveringsverzoek van Turkije voor de achttien in het koninkrijk gearresteerde verdachten in de zaak Khashoggi afgewezen. ‘Deze personen zijn Saoedi’s, ze worden in Saoedi-Arabië vastgehouden, het onderzoek is in Saoedi-Arabië en ze zullen strafrechtelijk vervolgd worden in Saoedi-Arabië’, zei al-Jubair zaterdag tijdens een veiligheidsconferentie in Bahrein.

Turkije had pas vrijdagavond de documenten voor hun uitlevering klaargemaakt. Het staatspersbureau Anadolu berichtte dat de openbaar aanklager in Istanboel de uitlevering van de achttien mannen wil op grond van ‘een geplande moord’, ‘de monsterachtigheid’ en ‘folterpraktijken’. Minister van Justitie Abdülhamit Gül zei vrijdagavond dat Turkije verwacht dat aan het uitleveringsverzoek wordt voldaan, ‘want deze afschuwelijke misdaad heeft in Turkije plaatsgevonden, in Istanboel’.

Zondag zal volgens Turkije een ‘Saoedische magistraat’ naar Istanboel komen. Hij zal zijn Turkse collega’s ontmoeten, die de moord op Jamal Khashoggi in het consulaat van het koninkrijk in Istanboel hebben onderzocht.

De Turkse regering gaat ervan uit dat een speciaal Saoedisch commando de regeringscriticus heeft vermoord. Donderdag had Riyad toegegeven dat de verdachten in de zaak opzettelijk hebben gehandeld. Een week geleden meldde het Saoedische staatspersbureau Spa dat achttien Saoedische staatsburgers werden gearresteerd, onder wie het plaatsvervangend hoofd van de inlichtingendienst.

Wat betreft de stopzetting van Duitse wapenleveringen had al-Jubair gezegd dat dit geen probleem voor zijn land vormt. Om verschillende redenen werd jaren geleden al beslist geen wapens meer in Duitsland te kopen. ‘Dat is geen enkel probleem’, zei de Saoedische minister. De Duitse stap is ‘eerder symbolisch dan praktisch’. De bondsregering had vorige week beslist dat omwille van de moord op de Saoedische journalist de wapenexport naar Saoedi-Arabië voorlopig niet meer kan plaatsvinden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content